Децата ще могат да тръгнат на детска градина без преглед и бележка от личния лекар, след като забавачките отворят. Достатъчна ще бъде само декларация от родителя, че малките не са заразно болни.

Идеята е да не става стълпотворение около кабинетите на лекарите и лабораториите.

Съюзът на работодателите в образованието е изпратил въпроси за отварянето на градините на Министерство на образованието и науката и е получил отговор на част от тях.

От тях става ясно, че няма да има възможност да се правят предварителни тестове на персонала, а температура ще се мери само на деца, които имат видими признаци на заболяване. Няма да има изискване за дистанция и маски, но групите не трябва да се скупчват и малчуганите в тях ще са в намален брой – между 10 и 14.

Това означава, че може да се наложи редуване – една седмица половината група, а другата седмица – другата половина.

На въпрос кой остава под карантина при заразено дете – цялата група или градината, отговорът е, че цялата детска градина. На практика това означава и всички родители на деца, плюс техните контактни лица. В този случай градината затваря.

Препоръката на МОН е, ако родителите имат възможност, да не изпращат децата си. Ако част от пресоналът откаже да се върне на работа, защото е в рискова възраст, ще има сборни групи. Остава отворен въпросът дали учителите, които ще върнат в забавачките, ще бъдат застраховани и от кого.