Днес започна премахването на небезизвестния столичен фонтан в пешеходната зона на бул. "Витоша", на ъгъла с ул. "Парчевич".

Съоръжението, построено преди 7 години при тогавашното обновяване на "Витошка", не се хареса на софиянци и получи серия от звучни прякори като "Пъпката", "Бидето" и прочие, заради характерната си форма.

Фактът, че фонтанът постоянно се разваляше по един или друг начин - от това да не работи съвсем до това да пръска вода извън пределите си - също не помогна. Първото му разваляне се случи само два месеца след пускането му.

Столичната община се опита да отчете мнението на гражданите още през 2014 г. и обяви конкурс за ново съоръжение на мястото на фонтана. Нито един от проектите обаче не събра достатъчна подкрепа. Тогава бе обявено премахването на "Пъпката", която по думите на тогавашния главен архитект на София Петър Диков е струвала на столичани 17 000 лв. 

Едва през 2017 г. обществото и Столичният общински съвет харесаха нов вариант - арт карта на планината Витоша, която да се постави на мястото на фонтана. Проектът бе на проф. Боян Добрев.

Той обаче няма да бъде поставен на мястото на фонтана, а в друга част на града. А на мястото на "Пъпката" ще има само стандартна настилка.