Саудитският суверенен държавен фонд – Публичният инвестиционен фонд (PIF) е придобил миноритарни дялове в големи американски компании, включително Boeing, Facebook и Citigroup, сочат документи, подадени до американските регулатори, пише сайтът на американската телевизия CNBC, цитиран от investor.bg.

Фондът е закупил акции на самолетостроителният гигант на стойност от над 700 милиона долара. Делът в банката пък се равнява на 522 млн. долара, колкото пари са дадени и за акциите на най-голямата социална мрежа. И още - фондът има участие в Bank of America за над 480 милиона долара, както и в Disney - за 490 милиона долара. 

Времето явно е било добро и за влизане в един от най-големите инвестиционни фондове в света - Berkshire Hathaway на уорън Бъфет. Огромни пари са наляти и в British Petroleum - над 820 милиона долара. 

Саудитският фонд, който е на стойност 300 млрд. долара, е придобил дялове в опериращи в глобален мащаб компании, възползвайки се от слабостта на пазарите в зората на коронавирусната пандемия.

Миналия месец той обяви, че е купил 8,2% от засегнатата от коронавируса Carnival Corp, което изпрати цената на акциите на круизния оператор с близо 30% нагоре.

По-рано тази година PIF се е сдобил с дялове в Royal Dutch Shell, Total, Eni и Equinor, твърди източник на Ройтерс, запознат със случая.

PIF вече притежава части от Uber Technologies и компанията за електромобили Lucid Motors.