Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Саудитският суверенен държавен фонд – Публичният инвестиционен фонд (PIF) е придобил миноритарни дялове в големи американски компании, включително Boeing, Facebook и Citigroup, сочат документи, подадени до американските регулатори, пише сайтът на американската телевизия CNBC, цитиран от investor.bg.

Фондът е закупил акции на самолетостроителният гигант на стойност от над 700 милиона долара. Делът в банката пък се равнява на 522 млн. долара, колкото пари са дадени и за акциите на най-голямата социална мрежа. И още - фондът има участие в Bank of America за над 480 милиона долара, както и в Disney - за 490 милиона долара. 

Времето явно е било добро и за влизане в един от най-големите инвестиционни фондове в света - Berkshire Hathaway на уорън Бъфет. Огромни пари са наляти и в British Petroleum - над 820 милиона долара. 

Саудитският фонд, който е на стойност 300 млрд. долара, е придобил дялове в опериращи в глобален мащаб компании, възползвайки се от слабостта на пазарите в зората на коронавирусната пандемия.

Миналия месец той обяви, че е купил 8,2% от засегнатата от коронавируса Carnival Corp, което изпрати цената на акциите на круизния оператор с близо 30% нагоре.

По-рано тази година PIF се е сдобил с дялове в Royal Dutch Shell, Total, Eni и Equinor, твърди източник на Ройтерс, запознат със случая.

PIF вече притежава части от Uber Technologies и компанията за електромобили Lucid Motors.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.