Към 7:30 на 17 май общият брой на заразените от коронавирус в света достига до 4 721 846, по данни на сайта worldometers.info. Смъртните случаи са 313 260, като начело на негативната класация остава САЩ с над 90 000 починали от заразата. 

Оздравелите вече са 1 812 159 души. 

20:13 Премиерката на Белгия бе посрещната с протести от медиците във водеща болница

Лекарите в една от водещите болници в Белгия "Сен Пиер" посрещнаха премиерката Софи Вилмез, която днес дойде на посещение при тях - с "коридор на презрението и позора", предаде ТАСС. Макар че декларираната цел на визитата в болницата бе да се окаже морална подкрепа на нейния персонал, телевизионни кадри показаха, как лекарите и сестрите застанаха от двете страни на асфалтовата алея, водеща към болницата, и когато колата на премиерката се приближи, те се обърнаха с гръб към нея, за да демонстрират своето негодувание от отношението на белгийските власти към системата на здравеопазването в условията на пандемия от коронавируса.

Снимка Скрийншот Туитър

14:30 Американска фирма твърди, че е открила антитела, които напълно защитават човека от COVID

Sorrento Therapeutics съобщи пред Fox News, че е открила антитела, които напълно могат да защитят човешките клетки от проникването на новия коронавирус в тялото. Освен това - откритите антитела можели да изведат вируса от организма само за 4 дни. 

Според създателите антитялото STI-1499 може да започне да се прилага във ваксина, която обаче още не е създадена. До момента всички тестове са били успешни.

13:20 В Испания за пръв път от два месеца починалите от коронавируса за денонощие са под 100

Осемдесет и седем души починаха през последното денонощие в Испания - това е най-ниският брой, регистриран в кралството от два месеца насам, съобщи здравното министерство, цитирано от Ройтерс. Антирекордът по смъртност датира от 1 април, когато за 24 часа починаха 950 пациенти. Общият брой на смъртните случаи в страната достигна 27 650. За денонощието са открити нови 421 болни и заразените, установени с Пи Си Ар тестове, са вече 231 350. Оздравелите от вчера насам са 2719, а от началото на пандемията - 149 576.
 

04:43 Бразилия вече е четвърта по брой заразени

Здравните власти в Бразилия обявиха вчера 14 919 нови случая с коронавирус за последните 24 часа и 816 починали от Ковид-19 за същия период, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. От началото на пандемията досега в страната са регистрирани 233 142 заразени, от които 15 633 са починали.

Бразилия заема четвърто място в света по абсолютен броя случаи с новия коронавирус след САЩ, Русия и Великобритания. Но в Бразилия са направени значително по-малко тестове, отколкото в тези три държави, отбеляза Ройтерс.

03:20 Заразените в САЩ са над милион и 400 хиляди

Федералните Центрове за контрол и превенция на заразните болести обявиха вчера, че в САЩ има общо 1 435 098 случая с коронавирус, повишение от 22 977 броя спрямо предишното преброяване, а починалите от Ковид-19 са се увеличили с 1325 и са вече общо 87 315.

Новозаразените в щата Ню Йорк са предимно хора, които са излезли от жилищата си да пазаруват, да спортуват или да се социализират, а не от групата на хората с важни професии, обяви снощи щатският губернатор Андрю Куомо. 

"Това лице се е заразило и е отишло в болница или това лице се е заразило и се е върнало у дома и е заразило други хора у дома", каза той по време на всекидневната си пресконференция.

01:24 Обама критикува лидерите на САЩ заради пандемията

Бившият президент Барак Обама отправи снощи критики към лидерите на САЩ, които отговарят за действията на държавата в отговор на пандемията. 

По думите му мнозина от настоящата администрация "даже не се преструват, че ръководят".

"Повече от всичко друго тази пандемия изцяло и най-сетне дръпна завесата пред представата колко много от хората, които знаят какво правят. Голям брой от тях даже не се преструват, че ръководят", каза Обама виртуално пред студенти от т.нар. Исторически черни колежи и университети (Historically black colleges and universities - HBCU).

В словото си бившият държавен глава не назова поименно Доналд Тръмп, нито някой федерален или щатски представител.