Кралят на Йордания предупреждава Израел, че ще има "голям конфликт", ако продължи с плановете си да анексира значителни територии от окупирания Западен бряг, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Лидери, които са привърженици на решението за една държава, не разбират какво би означавало това", заявява крал Абдула Втори в интервю за немското списание "Шпигел", публикувано днес. "Какво би станало, ако се разпадне Палестинската национална власт? Ще има повече хаос и екстремизъм в региона. Ако Израел наистина анексира Западния бряг през юли, това ще доведе до голям конфликт с кралство Йордания", подчертава монархът.

След политическа криза, продължила повече от година, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху и неговият доскорошен съперник Бени Ганц се договориха за съставянето на коалиционно правителство. Израел се е заканил да анексира еврейските селища по Западния бряг и цялата долина на реката, което може да сложи край на и без това замрелия мирен процес и ще направи невъзможно създаването на независима палестинска държава. Мирният план на Доналд Тръмп за Близкия изток, който облагодетелства Израел и бе отхвърлен категорично от палестинците и от част от световната общност, дава зелена светлина на анексията, отбеляза АП.

Днес външните министри на страните от ЕС ще обсъждат как да реагира блокът, ако Израел извърши анексията. Първоначално министрите планираха да отправят приветствие по повод създаването на новото правителство на Израел. Но Нетаняху и Ганц отложиха за неделя церемонията по полагане на клетва на кабинета, която иначе бе насрочена за четвъртък. С отлагането Нетаняху ще разполага с повече време да постави свои съпартийци на ключови министерски постове.