Унгария трабва да освободи четирима бежанци, намиращи се в транзитната зона Рьоске, на границата със Сърбия. Това се казва в решение на Съда на Европейския съюз (СЕС). Тези хора са били де факто задържани, смятат магистратите.

Става дума за двама афганистанци и двама иракчани, пристигнали в Унгария от Сърбия в края на 2018-а и началото на 2019 г. Те поискали убежище, но молбите им били отхвърлени.

Властите в Будапеща наредили тези хора да бъдат върнати в Сърбия. От Белград отказали да ги приемат обратно. Бежанците обжалвали решението на Унгария да ги върне в страните, от които произхождат.

Условията в унгарската транзитна зона Рьоске са равносилни на лишаване от свобода, защото лицата не могат да я напуснат по своя воля, изтъква Съдът, базиран в Люксембург. Следователно изпращането им в транзитната зона в Рьоске трябва да се окачестви като задържане, се казва в решението.

Ако след съдебно разглеждане на законността за подобно задържане бъде установено, че засегнатите лица са били задържани неоснователно, съдът, който разглежда случая, трябва да ги освободи незабавно, решиха още магистратите от СЕС.