Еврокомисията реши да изпрати мотивирано становище до Унгария във връзка с непредоставянето на храна на хората, задържани в транзитни зони на нейна територия по границата със Сърбия.

Новината бе съобщена от централата на ЕК в Брюксел.

Става дума за хора, чиито молби за международна закрила са били отхвърлени и които очакват да бъдат върнати в трета държава.

Според ЕК принуждаването на подлежащи на връщане лица да останат в унгарските транзитни зони представлява де факто задържане съгласно Директивата на ЕС относно връщането на незаконно пребиваващи граждани на трети страни. Комисията счита, че непредоставянето на храна при тези обстоятелства е в нарушение на задълженията съгласно член 16 от Директивата и член 4 от Хартата на основните права на ЕС.

Брюксел изпрати на Будапеща официално уведомително писмо на 26 юли, но отговорът не разсея опасенията. Поради неотложния характер на ситуацията, ЕК реши да прати мотивирано становище със срок за отговор 1 месец. Ако унгарските органи не спазят съответните правила на Съюза в този срок, Комисията може да реши да сезира Съда.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ)  вече е издал временни мерки по няколко случая, като е задължил Унгария да предостави храна на хора, задържани в транзитните зони. През юли 2018 г. ЕК заведе дело срещу Унгария в ЕСПЧ заради задържането на търсещи убежище лица в транзитните зони на нейна територия. В момента Съдът разглежда делото.