Търговските центрове в страната отварят врати за клиенти, след като повече от два месеца бяха затворени заради противоепидемичните мерки в страната. Това ще се случи от понеделник, 18 май. От тази дата ще започнат отново да работят и фитнес залите.

Това постанови със своя заповед здравният министър Кирил Ананиев. 

Тя беше подписана, след като сутринта в петък премиерът Бойко Борисов обяви след разговори с представители на молове и на на Българската ритейл асоциация, че този тип търговски центрове отново ще заработят.

След срещата, на която присъстваха също министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на икономиката Емил Караниколов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, премиерът Борисов разпореди организацията за отварянето на търговските обекти да започне от понеделник.

„С колегите от икономиката, здравеопазването и щаба последните две седмици работим по темата с много дискусия, с много медицински аргументи. В много от държавите в момента се говори за разхлабване на мерките, а в България някои от търговските обекти въобще не бяха спирани“, каза Борисов.

На срещата премиерът отбеляза още, че е задължително да продължи да се спазва балансът между постепенното възстановяване на нормалния икономически живот и осъществяването на противоепидемичните мерки с цел максимална защита на здравето на българските граждани", се казваше още в съобщението от МС.

Според издадената днес заповед на Ананиев остава забраната на територията на моловете да работят увеселителните и игрални зали и баровете, както и закритите търговски площи на заведения за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейните заведения и кафе-сладкарници, развлекателни центрове, детски и спортни съоръжения на закрито. Изключение са заведенията за хранене в тях с открита площ и самостоятелен вход.

 
Със същата заповед от понеделник, 18 май, дейността си могат да възстановят и фитнес залите като изискванията към тях са заетост на местата да не е повече от 10 човека за груповите занимания и не повече от 1 човек на 4 кв. м. площ.
 
Остава забраната за посещения в увеселителни заведения, игрални зали, барове, дискотеки, както и в закритите площи на заведения за хранене и развлечения.
 
Със заповедта се дава възможност институциите от системата на предучилищното и училищното образование да организират обучение на ученици, оценяване и подкрепа за личностно развитие, а  висшите училища да организират обучение и оценяване на студенти и на докторанти, доколкото и ако е възможно от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии. Изключенията от тази забрана са ясно разписани в текста на заповедта.
 
Със Заповед № РД-01-268/15.05.2020 г. можете да се запознаете ТУК.