"Ако изобщо можем да открием някакъв позитив в настоящата криза, това е забележителната категоричност, с която дигитализацията изведнъж дойде на дневен ред."

Това обяви в декларация на "Демократична България" председателят на групата в Столичния общински съвет Методи Лалов. Той започна декларацията в заседанието на СОС днес, като отбеляза множество от дигиталните липси на Съвета:

"В Столичната община нямаше достъпна безжична мрежа за общинските съветници, нито можеха да се подават документи онлайн - неща, които с времето се промениха под наш натиск. Уви, редица други достижения на съвремието засега се оказват мираж въпреки натиска. Документите все така продължават да са фотокопия на оригиналите, а за файлове в машинночетим формат ще трябва, както разбрахме, да почакаме две години."

Лалов шеговито отбеляза и как предложението на ДБ да има излъчване на заседания в интернет е било отказано, защото "в момента не може да се случи", а само няколко седмици по-късно всички заседания се провеждат изцяло онлайн.

Затова от ДБ, за които дигитализацията е ключов предизборен ангажимент, даряват на общината приложението vote.sf.

"Чрез него служителите от всички структури и звена на централната и районните администрации на СО ще могат да участват в провеждане на гласувания, анкети и допитвания, а общинските съветници ще могат да гласуват присъствено (или неприсъствено) при вземане на решения в постоянните и временните комисии на Столичния общински съвет (СОС), както и при участието им в работни групи, комитети и други колективни формирования, свързани с работата на общината”, обясняват от ДБ.

Както приложението му, така и поддръжката му и обучението на администрацията ще са за сметка на дарителя.

"Само един пример - с това приложение ще спрем да губим време в броене на вдигнати ръце и нанасянето им в протокол, при гласуването в комисиите - всички ще могат да гласуват едновременно, което ще отнеме минута, а протоколът от гласуванията по отделните точки ще може да се извади автоматично", обясни Лалов.

С приложението съветниците ще могат и да получават известия за свикано заседание на комисиите с дата, час и дневен ред. 

Засега дарението не е прието от кметицата Фандъкова. То е отправено към нея, тъй като СОС не може по закон да получава дарения. 

"Ще го обсъдим в СОС, в крайна сметка съветниците ще са тези, които ще работят с него", заяви председателят на СОС Елен Герджиков.