Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Настояваме и ДДС за книгите и свързаните с духовната храна дейности също да бъдат с 9% данък."

Това заяви премиерът Бойко Борисов. Премиерът каза това, докато съобщаваше, че утре ще се подготви законопроект, с който ще се въведе 9% и за заведенията в сектор "Туризъм", както се разбра днес с бранша след двудневни преговори.

Първоначално обаче заявката бе това да стане от 1 януари 2021 г., но след договорки с "патриотите" стана ясно, че тя ще бъде подготвена и внесена възможно най-бързо в Народното събрание с идеята да влезе в сила още тази година.

"По принцип от ГЕРБ са против категорично, но аз считам, че това е един шанс за осветляване на бранша, да започват да плащат заплатите и осигуровките към тях на цената и на стойността, която са. Затова не могат да проработят меркитее 60/40", каза още Борисов.

Борисов поясни, че тази мярка ще работи до 2021 г. Това е нещо ново, тъй като след разговорите тази сутрин не бе съобщено мярката да е срочна. С други думи, ако се въведе сега, в средата на бюджетната година, то тя ще действа само за летния и зимния туристически сезони.

"Моите колеги считат, че ще понесем загуби в приходната част над 150 млн. лв. Да видим кой ще бъде прав.

Истината е, че със заповед на министъра работата на този бранш е забранена и сега на части се отварят тераси или даваме им предписания, разстояния, събиране на хора...

Това е месеци наред. Не виждам скоро това да се промени, защото държавите, които си позволиха това да го направят, вече берат горчиви плодове. Имам предвид, които подцениха пандемията", каза още Борисов.

Той уточни, че финансовият министър Владислав Горанов е против намалението на ДДС за ресторантите, но решението е политическо. Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова също смятала, че това е груба грешка.

"Решението е политическо, защото срещу нас стоят политически партии, които искат не само това ДДС, а и на това, и на това. Въобще да махнем данъците. Най-добре. Тогава би било един празник", обясни Борисов.

Премиерът бе категоричен, че има пълно доверие на Владислав Горанов, но той не му е началник.

"Аз съм му началник. Който не е съгласен, отива, дава си оставката и отива нататък. Аз имам да споделям с партията. Тя се явява на изборите", обясни Борисов.

Той коментира и предложението на БСП за 9% върху храните и лекарствата.

"В сферата на земеделието дотациите са огромни, на селскостопанския сектор, в животновъдството, в лекарствата през данъците също. И е 10%. Предложенията на БСП трябва да се разглеждат винаги с предложенията им да се вдигне и корпоративният данък. Като намалиш този данък, вдигаш другия. Обявили сме си програмите и двете партии", каза Борисов.

Според него ресторантьорите имат шанс да докажат, че с 9% ДДС приходите за хазната ще са по-големи или поне същите.

Коментари

Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

До бате Бойко

Колко данъци са плашали до сега ресторантите? Мисля че така или иначе не са много. Само дето реването е изобилно. А книгите и без данък да ги оставиш, няма да сгрешиш. Помисли.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.