Една от най-богатите страни в света - Норвегия, понася изключително тежко кризата от разпространението на коронавируса и е на път да бръкне много дълбоко в т.нар. Суверенен фонд. Според последните данни в него има над 1 трилион долара, които норвежците тихо трупаха, заделяйки от огромните печалби от залежите си на петрол. 

Днес обаче Bloomberg съобщи, че Осло смята да издърпа над 420 мрлд. крони, или 41 млрд. долара от фонда и да ги инжектира по един или друг начин в икономиката. Коронакризата и рекордно ниските цени на петрола в световен мащаб започват бавно да обезкървяват бюджета на скандинавската страна и очевидно управляващата партия е решила да предприеме радикални мерки. 

Последните данни от министерството на финансите показват, че властите очакват спад с над 4 на сто на брутния вътрешен продукт, а кабинетът предупреди, че рецесията е "необичайна", "дълбока" и "неопределена". Именно и поради тази причина решението за дърпането на такава сума е оправдано, макар че заради него се наложи допълнителна актуализация на бюджетните сметки. Причината е, че норвежкото правителство няма право да тегли повече от 3% на година от общата стойност на фонда, а икономическите мерки от март насам ще превишат това число. 

До момента правителството е обявило няколко конкретни мерки, които са общо взето познатите ни механизми, ползващи се в цяла Европа - гарантирани кредити, обезщетения за безработица и схеми за запазване на заетостта, подкрепа на малки и средни предприятия. По различни оценки дефицитът в хазната може да премине границата от 20 млрд. долара. 

През това време централната норвежка банка свали рязко основния лихвен процент до нула и опита да подкрепи "изтъняващата" сила на кроната. Наляха се допълнителни пари и в банковата система.