Здравните власти на Южна Корея разследват малко, но бързо нарастващо огнище на епидемията в няколко нощни клуба на Сеул. Това се случва, докато страната поетапно отменя мерките за социално дистанциране, предава Ройтерс.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията (KCDC) обяви в петък, че 15 души са заразени в популярния сред туристите квартал Итеулон. Очаква се регистрираните случаи на инфектирани от нощните клубове в района да нараснат.

"Тези места имат най-опасните условия, от които сме най-много загрижени", сподели директорът на KCDC. "Мислим, че е наложително да се подобри управлението на подобни заведения и ви призоваваме да не ги посещавате, доколкото е възможно."

Властите в Сеул обявиха, че разполагат със списък, в който са включени 1500 души, посетили клубовете. Клъстърът на инфекциите провокира дискусия у обществото относно страничните ефекти от поддържането на технология за следене на заразените, която нарушава поверителността.

Това стана, след като местни медии идентифицираха нощните заведения като "гей клубове". Те бяха разкритикувани, тъй като на множество представители от ЛГБТ общността може да бъде разкрита сексуалната ориентация.

Думите "гей" и "Итеулон корона" бяха сред най-търсените резултати в южнокорейския онлайн портал "Навър". Някои потребители на социалните мрежи са загрижени, че посетители на клубовете няма да желаят да бъдат тествани от страх да не бъдат дискриминирани.

В някои от статиите бяха вписани възрастта, полът, професията и движението на първия регистриран заразен в тези клубове, съобщи "Солидарност за човешките права на ЛГБТ" в Южна Корея.

Някои от местните медии премахнаха словосъчетанието "гей барове", но така и не се извиниха.

Хомосексуализмът е легален в Южна Корея и голяма част от обществото подкрепя правата на ЛГБТ общността. Въпреки това активисти съобщават, че дискриминацията все още е разпространена и понякога има случаи на престъпления от омраза.