Всички 73 български граждани, включително и сезонните работници в земеделието, недопуснати да влязат на територията на Франция, излетяха днес за София от парижкото летище "Шарл дьо Гол", съобщиха от Министерството на външните работи.

Разходите по връщането им в България са поети от авиокомпанията превозвач, допълват оттам.

Припомняме, че групата берачи на ягоди прекара над 72 часа на френското летище, след като властите отказаха да ги пуснат на територията на страната.

От 17 март във Франция не се допускат чуждестранни граждани, а на 8 април бе обявено, че се забранява и влизането на сезонни работници, припомнят от МВнР. Позволява се влизане на граждани с разрешение за пребиваване. 

Нашите сънародници са заминали с трудови договори за бране на ягоди.

За българите обаче прибирането им у дома е станало насила. Завели са и съдебен иск срещу френската държава. За това разказва пред БНР Сунай Мехмед, който е представител на една от посредническите фирми, изпратили българите.

"Има образувано дело, след като ние се организирахме да защитим по някакъв начин нашите хора, които нямат никакво основание да са третирани по начина, по който са третирани", посочва той.

Наел адвокати от Червения кръст да се занимаят със случая на сънародниците ни, като казусът вече се разглежда от съда. "Делото е най-вече за това да могат да останат хората и след това за отношението на френските власти към тях", допълва Мехмед.

Според разказа му сънародниците ни са били карани да подписват документи на френски език без преводач - уж за квартира, а оказало се - за завръщането им в София. Хората били качени на самолета насила в присъствието на полицаи, твърди още той.

"И те са подписали документи да се приберат в България. Те не искат да се приберат в България", казва Мехмед.

И в момента кацат сезонни работници от България, твърди още Сунай Мехмед. По думите му на 3 май са пристигнали 15 души, които още на следващия ден са започнали работа. Това потвърждава пред националното радио и българка, която е във Франция от 3 май и вече бере ягоди. Тя е влязла в страната без проблеми. "Представихме си документите, представихме си договорите. В момента съм на работа. По договор съм на работа", заявява по телефона тя.