Видин има нужда от помощ.

Този апел отправи днес на пресконференция областният управител Момчил Станков, като той е поискал вече съдействие от Националния оперативен щаб и от министрите на здравеопазването и отбраната. 

Видин се оформи като огнище на коронавируса - в областната болница и в няколко социални институции.

Исканата подкрепа е във връзка с необходимостта от незабавна пълна дезинфекция на лечебното заведение. Както и с осигуряване на медици за него. Станков е поискал помощ от военния министър Красимир Каракачанов - армията да помогне за дезинфекцията не само на болницата, но и в някои населени места в областта. 

Броят на болничния персонал с положителни проби за коронавирус продължава да расте. Те вече са 43-ма. Отделно от началото на април има подадени и 30 молби за напускане.

По думите на Момчил Станков заразата в домовете за възрастни в град Кула и село Гара Орешец, както и в Центъра за настаняване от семеен тип във Видин, е тръгнала точно от областната болница.

"Мерките са непрекъснато изследване. Отстраняване на персонала, който има и най-малки признаци до получаване на отрицателни резултати. Прекратяване на всякакви външни контакти. Някъде има възможност те да се отделят в самостоятелна сграда. Където няма, ще бъдат извеждани болните в болница, а здравите, ако е необходимо, в друг тип, включително и в хотели. Има такава готовност от страна на Министерството на труда и социалната политика да покрива разходи, ако се наложи“, каза днес на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Видинската болница е в нарастваща невъзможност да приема пациенти, които са преносочвани към други лечебни заведения в региона. От болницата инфекцията първо стигна до дома за възрастни хора в Гара Орешец, където вече има четирима починали.

Заразените и здравите обитатели на дома бяха обслужвани от един и същи персонал, а защитните облекла на хората, които работят в институцията, се късаха, защото от РЗИ-Видин бяха раздали екипи от Държавния резерв от 80-те години на миналия век. Личният лекар на дома не се беше появявал от откриването на първия случай на заразен.

На брифингите на Националния оперативен щаб обаче доц. Кунчев отричаше, че има проблем в дома, като обясняваше, че болните и здравите са разделени, както и че са взети всички мерки.

В крайна сметка след настоявания и медийно алармиране от страна на кмета на община Димово, към която е домът, заразените обитатели бяха изведени и настанени под лекарски грижи в областната болница във Враца.

След което бяха открити случаи на коронавирусна инфекция в Центъра за настаняване от семеен тип във Видин, както и в друг дом за възрастни хора в Кула.

Социалната министърка Деница Сачева вече призна, че положението във Видин е било изпуснато.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи преди време, че са отправили призив доброволци от други места в страната да се притекат на помощ на болницата във Видин, защото това било по силите на ведомството.

Към момента по данни, съобщени в четвъртък от областния управител, има регистрирани 161 случая на коронавирус, 9 са починалите.