Венецуелските власти са задържали двама американци във връзка с неуспешното нахлуване по море в страната на въоръжена група, обяви президентът Николас Мадуро, цитиран от Ройтерс.

В телевизионно обръщение Мадуро каза, че вчера са били арестувани 13 души, които нарече "терористи". Според венецуелския президент социалист те са участвали в координиран с правителството на САЩ заговор за нахлуване на групата във Венецуела от карибското крайбрежие с цел той да бъде свален от власт.

Осем души са били убити при провалилата се акция в неделя, съобщиха венецуелски официални източници.

Мадуро показа американските паспорти и други идентификационни документи на Айран Бери и Люк Денман. По думите му те са работили с Джордан Гудро - американски военен ветеран, който оглавява базирана в щата Флорида компания за сигурност на име "Силвъркорп Ю Ес Ей" (Silvercorp USA).

"Те си играха на Рамбо. Играха си на герои", каза Мадуро и увери, че венецуелските власти са разкрили заговора предварително.

Гудро, който обяви в неделя, че е организирал неуспешното нахлуване, потвърди пред Ройтерс, че Бери и Денман са участвали.

"Те работят с мен. Мои момчета са", каза американският ветеран от Ирак и Афганистан.

Бившият командос е получил по време на военната си служба много отличия.

От екипа на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо отрекоха медийните твърдения, че той е наел Силвъркорп, за да свали Мадуро от власт със сила.

Представител на американските власти, пожелал анонимност, отрече правителството на САЩ да е замесено в провалилата се въоръжена акция.