Малък вестник от Аляска, фоторепортерите на Ройтерс, разследващ репортер на New York Times и писател, който разказва за сегрегацията в американския Юг през XX век. Това са накратко големите победители на тазгодишното раздаване на най-престижните журналистически награди в света "Пулицър". 

Обявяването беше забавено с две седмици през тази година заради спецификата на журито, което избира победителите. Всички оценяващи са активни журналисти и те бяха заети в отразяването на безпрецедентната криза, причинена от коронавируса. Все пак вчера вечерта наградите бяха обявени и за пореден път поставиха високо летвата за всички, работещи в професията. 

Най-желаната и престижна категория в конкурса - "Служба в полза на обществото" - отиде при малкия вестник от Аляска The Anchorage Daily News. Медията представи серия от публикации, които разкриха, че огромна част от малките населени места в Аляска са оставени на практика без никаква полицейска защита. Материалите са пълни с данни за брутални престъпления като убийства и сексуални престъпления, които не се разследват, а хората нямат реална защита. Журито е отчело и приноса на сайта ProPublica, който е помогнал с данни. 

Категория "Разследваща журналистика" спечели репортерът на New York Times Браян Розентал, който изобличи банкова схема за престъпно съглашение при кредитирането на таксиметровите шофьори. Разказите му бяха пълни с шокиращи признания за съсипани животи и разбити семейства. 

В категория "Горещи новини" големият победител стана вестникът от Кентъки The Courier-Journal. Журналистите от изданието направиха достъпна информацията за огромния брой амнистирани затворници от бившия вече губернатор Мат Бевин. Той е подписал заповедите буквално в последните дни на приключването на своя мандат. 

Очаквано и през тази година наградата за фотожурналистика отиде при момчетата и момичетата от Reuters, които живяха на първите линии с протестиращите в Хонконг. Сблъсъците, полицейската агресия, сълзите, щастието и умората - всички те бяха заснети от апаратите на агенцията и обиколиха света, който опозна от близо битката на местните граждани за истинска демокрация и човешки права. 

Наградата за международна журналистика отиде при обичайните заподозрени - New York Times и неговият екип. "Заради огромния набор от увлекателни истории, събрани с риск за живота, разкриващи детайли от режима на Владимир Путин в Русия", обяснява журито своето решение. 

Вестникът легенда е рекордьор по събрани награди и вече има цели 130 "Пулицър" в своята витрина. Факт, който американският президент Доналд Тръмп отбягва да коментира, когато обижда репортерите на медията и нарича информациите й "фалшиви новини".

Наградена е и работата на екипа на другия щатски вестникарски гигант - Washington Post, за редовните обяснителни статии, които показаха с научна яснота някои от тежките ефекти на екстремно високите температури върхи планетата. 

Джефри Герит от Herald Press получава наградата "Редакторски коментар", който разкрива как затворници умират при ужасяващи обстоятелства в малък затвор в Тексас. Тенденция, която се оказа, че е водеща за целия щат.

Към редовните 14 награди, които традиционно се връчват, тази година беше прибавена още една - за т.нар. аудиорепортаж, в която участват редица известни подкастове. Победителят е радиошоуто This American Life, както и репортажи на Los Angelis Times за тяхната отдаденост в предаването на новини, отразяващи въздействието на политиката на Тръмп в Мексико. 

Сред наградените писатели изпъква името на Колсън Уатхед и неговия роман The Nickel Boys. Книгата разказва за расовата сегрегация в САЩ през XX век, за училищните сблъсъци и за живота на чернокожите. Това е втори "Пулицър" за Уайтхед. 

В категория "Музика" печели Антъни Дейвис за операта Central park Five. 

Всички победители можете да видите тук.