Кандидатът за президентската номинация на Демократическата партия в САЩ Бърни Сандърс е работил усилено за намиране на град побратим в СССР, докато през 80-те години е бил кмет на Бърлингтън, в щата Върмонт. Това пише в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на документи от съветски архиви.

"Докато Бърни Сандърс енергично ратувал за по-тесни връзки, СССР видял в това благоприятна възможност", гласи заглавието на статията на Антон Трояновски. Той е направил проучване в руския град Ярославъл, харесан от Сандърс за град побратим. Авторът съобщава, че Сандърс е писал на съветския кмет на провинциалния Ярославъл, че иска САЩ и СССР да "живеят заедно като приятели".

Без знанието на Сандърс обаче желанието му за приятелство било впримчено в усилията на съветското ръководство в Москва да "разкрие американския империализъм като главен източник на опасността от война", пише в съветски документи.
Историята с посещението на Сандърс в Ярославъл през юни 1988 г. е известна, но много подробности от осъществяваната от Сандърс дипломация през студената война преди и след визитата му, както и съветските усилия да бъде експлоатирана неговата антивоенна програма за собствени пропагандни цели, до голяма степен са останали извън полезрението, посочва авторът на "Ню Йорк таймс".
Вестникът е проучил 89 страници писма, телеграми и документи на съветското правителство, които разкриват много по-широко личните усилия на Сандърс за установяване на връзки между неговия град и страна, смятана тогава от мнозина американци за враг, независимо от реформите, инициирани по онова време от генералния секретар Михаил Горбачов.
Документите показват как Кремъл се е опитвал да използва връзките с побратимения американски град, за да повлияе на американското обществено мнение за СССР.
В документ на съветското външно министерство до властите в Ярославъл се изтъква, че "един от най-полезните канали на практика за активно осъществяване на усилията за информационна пропаганда се оказа контактът с побратимени градове".
Тези документи са част от правителствения архив в руския град Ярославъл, до които има свободен достъп. Архивистите обаче казват, че досега никой не се е интересувал да ги види, отбелязва "Ню Йорк таймс".
В съветските документи Сандърс е описан като социалист, изтъква Трояновски.
Сегашната предизборна кампания на Сандърс не оспорва автентичността на тези документи. По времето, когато град Бърлингтън обявява през 1987 г., че иска да се побратими със съветски град, няколко десетки американски градове вече са го изпреварили или са предприели действия за побратимяване.
В изявление щабът на Сандърс обяви, че кандидатът е "горд" с дипломатическите си усилия си и посочи, че идеята за свързване на американски и съветски градове по онова време се е радвала на най-висока подкрепа.

"Кметът Сандърс беше горд да се присъедини към десетки американски градове в стремеж да се сложи край на студената война чрез програмата за побратимени градове, насърчена лично от президента Роналд Рейгън", посочи в изявление говорителят на кампанията на Сандърс Майк Каска. "Обменът между Бърлингтън и Ярославъл, който продължава и до днес, потвърди отдавнашния възглед на Сандърс: чрез среща лице в лице можем да разрушим бариерите и стереотипите, съществуващи между хората и техните правителства."

Желанието на Сандърс да побратими Бърлингтън със съветски град било провокирано от категоричната му реакция през 80-те години срещу плановете на администрацията на Рейгън да накара Бърлингтън и други американски градове да изготвят планове за евакуация в случай на потенциална ядрена война.
Вместо това Сандърс се свързал със СССР чрез организация във Вирджиния и поискал партньорство със съветски град в опит да сложи край на заплахата от ядрено унищожение.

"Тогава казвахме: целта не е да започне ядрена война, не е тя да бъде планирана и да се готвим за нея", посочи Тери Бурисиъс, който е пътувал със Сандърс до Ярославъл в качеството си на градски съветник.

Сега привържениците на Сандърс казват, че усилието му тогава е било навременно за намаляване на напрежението и контрастира на увлечението на президента Тръмп към силни лидери като настоящия държавен глава на Русия Владимир Путин, пише авторът на "Ню Йорк таймс".
Програмата за побратимени градове е кулминационен момент във външнополитическата активност на градския съвет в Бърлингтън, пише в материала на "Ню Йорк таймс". Кметът Сандърс отстоява широк кръг международни каузи, които често го поставят редом с леви движения и лидери на други държави, както и срещу администрацията на президента Рейган. През 1985 г. той посещава Манагуа и се среща с лидера на Никарагуа Даниел Ортега.
На моменти ориентацията на кмета Сандърс към света предизвиквала известно възмущение у дома, имало оплаквания, че той прахосва време за международни въпроси, които нямат почти нищо общо с Бърлингтън, посочва авторът на "Ню Йорк таймс".
Но тогавашните аргументи на Сандърс са съзвучни със сегашните теми в речите от предизборната му кампания, заключава изданието.

БТА