Световната икономическа активност вече вероятно е достигнала до дъното на своето свободно падане, след като коронавирусът на практика разруши почти целия действащ бизнес. Все пак ни предстои сравнително добро бъдеще и бързо измъкване със силен растеж. 

Накратко това са основните изводи от поредния доклад на една от най-големите американски банки - Goldman Sachs. Основната логика зад предположението, че дъното вече е достигнато, е фактът, че малко по малко адмнистрациите на отделните държави започват да разхлабват карантинните мерки, а хората започват, макар и бавно, да се завръщат към потребителските си навици. 

До момента изчисленията на експертите в банката показват, че глобалният брутен вътрешен продукт е спаднал с цели 16%. След рецесията обаче се очаква възстановяване с т.нар. V-образна или в най-лошия случай U-образна форма. Първата предполага рязък спад и също толкова бърз растеж, докато втората - по-умерен спад за по-дълго време и след това сравнително плавно възстановяване. 

"Очакваме БВП да нарасне, тъй като фирмите и домакинствата се учат да комбинират по-висока икономическа активност с непрекъснат контрол на коронавируса чрез набор от механизми за настройка, включително носене на маски и ръкавици, често почистване на работните места, подобрени вирусни тестове и проследяване на контакти", посочва GS, цитирани днес от БНР. 

Според Goldman, ако западните икономики успеят да постигнат дори частичния успех, който достигна Китай при своето рестартиране, "това би означавало последващ бърз растеж на активността през останалия период на второто тримесечие".

"Продължаваме да прогнозираме възстановяване, което изглежда "U-образно" в годишно изражение, но "V-образно" на тримесечна база, като прогнозираме спад на БВП в силно развитите икономики средно с 32% през второто тримесечие, последван от растеж с 16% през третото тримесечие и с 13% през последните три месеца на годината", посочва инвестиционната банка.

Експертите обясняват предпазливия си оптимизъм с предполагаемите доказателства, че по-високите температури и "евтините" хигиенни мерки като миенето на ръцете и носенето на маски могат да намалят значимо процента на инфекция от коронавирус, възможностите за лечение вероятно ще се подобрят през следващите месеци, а "различните подходи за отваряне на бизнеса в държави и региони трябва да помогнат на политиците да решат какво е приемлив риск и кое не е".

Все пак има и едно тежко предупреждение: ако скоростта на инфекцията се ускори рязко, докато икономиките се отварят, ще станем свидетели на изключително негативни последици за света. 

"В края на краищата нашият анализ потвърждава, че голяма част от подобрението на медицинската обстановка е резултат от въведената карантина и социалното дистанциране", посочва Goldman Sachs.