България никога не е била по-богата от последните часове преди обявяването на кризата.

Това заяви днес председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев в интервю за БНР. Той коментира икономическата криза, причинена от пандемията от коронавирус, мерките на държавата и какво ще стане след края на изолацията. 

"Никога не е имало такъв икономически растеж, такъв БВП, такива стабилни финанси, такъв ентусиазъм да се работи", аргументира се Радев. 

По собствените му думи големият въпрос пред страната не се изчерпва само с питането - как да спасим бизнеса в условията на кризата, но и как да направим така, че след нея страната ни да стане още по-конкурентноспособна от преди. 

Това е работа на правителството, коментира Радев и обясни, че властта най-накрая трябва да помисли за създаването на някакъв икономически щаб. Той да събира в себе си млади, талантливи икономисти, които да решат тези проблеми. 

"Мерките на всички правителства по света са различни, защото икономиките им са различни. Тази неизвестна дълбочина кара правителствата да чакат и да видят какво ще се случи, така прави и българското. Трябва да си даваме сметка обаче, че следващата седмица може възкръсват божества, но икономиките не възкърстват"

Като пример беше дадена досегашната ни фискална стабилност, която ни гарантира нисък дълг спрямо БВП. Маастрихстките критерии позволят такъв до 60% от БВП, а България има едва 25%. Според Радев това е разлика от 50 млрд. лв., които могат да бъдат оползотворени.

"Дори да не е толкова, дори да е половината - 25 млрд .лв., ако тези пари бъдат управлявани умно и  разумно, България може да стане Сингапур на Европа"

Що се отнася до вече въведените в България икономически мерки, Радев обясни, че тя е само една - т.нар. 60/40 - и не е за бизнеса, а за работниците. Става дума за схемата, по която държавата ще поеме 60% от заплатите на служители в засегнатите предприятия, както и осигуровките върху тази помощ. 

Според председателя на БСК обаче проблемът на мярката е, че тя не е унивесална, не е добре направена и не е добре измислена генерално. Освен това изчисли, че като се сметнат Великденските празници, първите плащания по нея ще дойдат в края на април, когато вече ще бъде твърде късно.

"Очакваме да чуем конкретните мерки, които може да предприеме правителството за развитието и за съхраняването на българския бизнес", обяви Радев. 

Що се отнася до проблемите на българските предприятия, според него основният е изключително ниската ликвидност, която води до тежка междуфирмена задлъжнялост. Именно там трябвало да се насочат и следващите мерки.

Що се отнася до обявения от БНБ и Асоциацията на банките в България частен мораториум върху изплащанията на кредити, бизнесмът обясни, че ходът е изключително добър и носи ползи, както на хората и бизнесите, така и на самите банки. Припомняме, че в петък БНБ обяви, че всички срокове по кредити могат да бъдат удължени с шест месеца. Мярката се отнася както за физически, така и за юридически лица. 

Радев обаче подчерта, че това не е правителствена мярка и не може да се приписва заслугата на кабинета. 

И още критика към последните действия на властта: 

"Собствениците на магазини за цветя са купували седмици наред стока за днес - за Цветница, а сега им казват изведнъж, че няма да работят (б.р - отнася се за тези на пазарите, които днес са затворени). Защо трябваше да им вземем тези пари от джоба, защо не го казаха по-рано?"

Що се отнася до обещанието на премиера, че България продължава по пътя на влизането в т.нар. чакалня на еврозоната и крайния срок пак е април, Радев беше категоричен, че тези действия имат пълната подкрепа на целия бизнес. 

"Явно имаме обещанието. Що се отнася до икономическия смисъл на това, подкрепяме го 100%. България с валутен борд и извън ERM II е в най-тежко положение от всички в Европа".

Бизнесменът направи може би най-кратното, но пълно описание на сегашната криза:

"Тази криза е най-неординарната, най-непознатата и най-смайващата по своите размери от всички, които познаваме"