Сливенската многопрофилна болница спира да приема пациенти с COVID-19 след смъртта на една от лекарките там. В момента инфекциозното отделение е без персонал, съобщава Нова телевизия.

От днес ръководството на клиниката започва набирането на доброволци, които да работят в инфекциозното отделение. До тази ситуация се стигна, след като в края на миналата седмица почина д-р Илияна Иванова.

Съпругът й също е с положителна проба за COVID-19 и е приет в отделението. Въпреки осигурените защитни облекла и предпазни средства, още пет медицински сестри от Инфекциозното отделение в болницата са с положителни проби.

Лекарите разказват, че страх сред колегите им няма, въпреки малкото, което се знае за COVID-19.

"Загубата е голяма, разделихме се с прекрасен човек и изключителен професионалист. Състоянието на близките й е стабилно. Молим се бързо да се възстановят. Доктор Иванова е била до последно на работа. Състоянието й се е влошило много бързо", заяви за Нова д-р Богдан Сотиров, председател на Лекарския съюз в Сливен.

"За болните винаги има шанс. Нашата цел е пациентът да е в максимално стабилно състояние, но невинаги това е възможно. Има много неизвестни около този вирус. Колежката беше поставена на апаратна вентилация. Няколко часа по-късно тя направи рязко влошаване на състоянието, което доведе до този фатален изход", добави д-р Юлия Бянкова, председателка на етичната комисия в болницата.

Тя увери, че в лечебното заведение има достатъчно екипировка.

Съсловната организация в болницата ще разкрие дарителска сметка, в която да се набират средства, за да бъде подпомогнато семейството на починалата лекарка.