По време на последния брифинг (поне засега) на оперативния щаб доцент Димо Димов изведе три основни сценария, публикувани от международната научна общественост, за развитието на пандемията от COVID-19.

Според първия сценарий ще наблюдаваме серия от повтарящи се малки вълни, които ще се проявяват и през лятото. Очаква се те постепенно да намалят през 2021 г.

Вторият сценарий гласи, че по-голяма вълна ще ни залее през есента и зимата, което е типично за сезонните респираторни заболявания и последващи една или две по-малки вълни през 2021 г.

Димов определи третия сценарий като "бавно изгаряне" на заболяването. Тогава ще има текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел.

Без значение от сценария, който следва пандемията, очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавирусната инфекция.

"Затова следваме и в България тенденция на поетапно либерализиране на противоепидемичните мерки като ще се анализира в следващите дни дали тези мерки дават необходимия ефект и ще има последващо либерализиране или връщане към част от мерките", предупреди той. "Трябва да се адаптираме към живота с коронавирус на този етап", заключи Димов.

Страните ще се адаптират спрямо степента на разпространение, като тенденцията да се либерализират мерките може да се измени, ако ситуацията се влоши.