Председателят на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев не е накърнил независимостта на съда и не е извършил дисциплинарно нарушение във връзка с мерките за неотклонение на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

Това се казва в решение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) с председател Любомир Гайдов, цитирано от "Лекс". Той отхвърля жалбата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов срещу отказа на Съдийската колегия да образува дисциплинарно производство срещу Ушев.

Историята

Както Клуб Z писа, в края на 2018 г. съдия Иво Хинов от първоинстанционния Специализиран наказателен съд за пръв път след месеци в ареста измени мерките на Иванчева и Петрова в „домашен арест“, като постанови тяхното незабавно изпълнение. Спецпрокуратурата протестира и поиска спиране на незабавното изпълнение, делото отиде в АСНС, но понеже имаше съмнения за правилното му администриране, Лозан Панов назначи проверка.

Тя беше извършена от зам.-председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова и колегите ѝ Капка Костова и Галина Тонева. От доклада им стана ясно, че заседанието на 16 ноември 2018 г., в което съдия Иво Хинов измени мерките на двете подсъдими, е завършило малко преди обяд. Малко повече от час след това вече е постъпил протест с особено искане за спиране на изпълнението на определението на съдия Хинов.

Около 13,30 ч. председателят на АСНС Георги Ушев е „посетил съдия Иво Хинов”, като го уведомил за необходимостта „особеното” искане да се администрира „възможно най-бързо” и да се изпрати на апелативния спецсъд с оглед спешността на исканото произнасяне, припомня правният сайт.

Всичко това става, докато близките на Иванчева и Петрова вече ги чакаха с личния ми багаж пред сградата на затвора.

За да е още по-абсурдно, случилото се даде повод на група от прокурори да напишат уникално писмо, в което призоваваха Апелативния спецсъд да не дава документите на проверяващите от ВКС.

Но така или иначе във финалния доклад на проверяващите се казваше още, че АСНС е нарушил Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), когато спешно спря изпълнението на определението на съдия Иво Хинов от спецсъда.

На 11 февруари 2019 г. шефът на ВКС, базирайки се на доклада, внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Ушев в Съдийската колегия на ВСС. В него Панов твърди, че ръководителят на АСНС е допуснал безпрецедентно накърняване на основната роля на съда на независим и безпристрастен арбитър.

Според Панов едно от нарушенията е именно „посещението“ на Ушев при съдията от първоинстанционния съд Иво Хинов. Председателят на ВКС твърди, че това е „действие, накърняващо престижа на съдебната власт“, а ръководителят на апелативния спецсъд е допуснал „безпрецедентно накърняване на основната роля на съда на независим и безпристрастен арбитър за осъществяване на правораздавателната дейност при спазване на принципите на справедливост и точно прилагане на законите спрямо всички страни в процеса“.

Второто нарушение, заради което Панов поиска наказание за Георги Ушев, е за неизпълнение на други служебни задължения. А именно - че е образувал дело по протеста на прокурор и споменатото особено искане, без дори в Апелативиня спецсъд да са дошли книжата и дори... "при липса на годен, подлежащ на спиране съдебен акт за изменение на мерките за неотклонение".

(Междувременно съдиите от АСНС отговориха с контраписмо до Колегията на ВСС, в което питаха дейстията на Лозан Панов не са ли опит да се влияе върху висящото производство. И това беше един от "филмите", които спретнаха на Панов - защото пък ВСС ги попита в отговор чувстват ли се повлияни. В крайна сметка не излезе нищо, но шоуто в "кафявите" медии стана, б.р.).

Решението

Не е неочаквано, че Съдийската колегия с 9 на 1 гласа отхвърли искането за образуване на дисциплинарно производство срещу Ушев, а председателят на ВКС обжалва отказа. Именно това отхвърля сега  Върховният административен съд.

Тримата съдии казват, че в случая не е извършено дисциплинарно нарушение.

Няма как съдия Ушев да е засегнал основната роля на съда като независим и безпристрастен арбитър, тъй като съдът вече е постановил своя акт. Няма нарушение и при образуване на делото пред въззивната инстанция....

Не може да се вмени във вина на съдия Ушев, че протестът срещу определението от 16 ноември 2018 г. не е подаден чрез първоинстанционния съд. Практиката жалби да се подават директно до горестоящия съд не представлява изключение...", гласи още решението, цитирано от "Лекс".

Върховните съдии отбелязват, че самият Иво Хинов в разпореждането си за изготвяне на протокола от заседанието, не споменава за „посещението“ от Ушев, нито за дадени от него устни заповеди, които да не съответстват на нормативната база.

Не е посочено от съдия Хинов никъде, че е бил заставен да извърши определени действия, непочиващи на закона или че е била извършена намеса в неговата правораздавателна дейност, която да събуди основателно съмнение в действието на председателя на АСНС, включително, че представлява нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което накърнява престижа на съдебната власт“, посочва ВАС.

Произнасят се и по втората точка - как изобщо се е намесил Ушев, като още няма акта, който да атакува:

Голословно е и твърдението, че липсвал годен, подлежащ на спиране съдебен акт за изменение на мерките за неотклонение на подсъдимите, подписан от съдебните заседатели – членове на съдебния състав и съдебния секретар..."

Тричленката от ВАС посочва, че предложението за образуване на дисциплинарка срещу Ушев е очевидно неоснователно.

Решението му може да бъде обжалвано пред петчленен състав на съда.

А иначе - както е известно, на втора инстанция Иванчева, Петрова и Петко Дюлгеров чакат присъда именно от... Георги Ушев. Делото се падна на председателствания от него състав чрез системата за случайно разпределение, а той отказа да си направи отвод, декларирайки, че не е пристрастен.