Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ВСС "отигра" за пореден път с продължително тупкане на топката ситуацията между апелативните спецсъдии и председателя на ВКС Лозан Панов, разразила се покрай Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

В резюме

Първоинстанционният спецсъд отмени задържането под стража на двете след повече от 7 месеца в ареста. Постанови, че определението подлежи на обжалване, но влиза в сила, т.е. те отиват под "домашен арест" веднага, докато не се произнесе Апелативният спецсъд. АСНС се произнесе по това обстоятелства с невиждана бързина - същия следобед, като го отмени. И остави за по-нататък да мисли за цялото дело. И накрая очаквано ги остави в ареста...

Председателят на ВКС обаче прати проверка на АСНС за начина на администриране на прокурорските сигнали. Комисията включваше три доказани имена: Гaлинa Зaxapoвa, зaм.-пpeдceдaтeл нa BKC и pъĸoвoдитeл нa Haĸaзaтeлнaтa ĸoлeгия, Kaпĸa Kocтoвa, пpeдceдaтeл нa Πъpвo нaĸaзaтeлнo oтдeлeниe, и Гaлинa Toнeвa, cъдия във Bтopo нaĸaзaтeлнo oтдeлeниe и бивш зaм. глaвeн пpoĸypop.

Четирима спецпрокурори тогава написаха смело становище с правни съвети до апелативния спецсъд - да не дават документите на извършващите проверката от ВКС. Не за друго, а то загриженост - да не се влияело на вътрешното им убеждение.

От АСНС не стигнаха чак дотам - дадоха изискваните документи на проверяващите. Но пък на свой ред написаха писмо с искане за становище от ВСС - дали така се влияне на вътрешното им убеждение, след като става въпрос за "висящ" казус, и дали има тенденциозно отношение на председдателя на ВКС към спецправосъдието. Любопитен факт е, че то бе адресирано до Пленума не ВСС, т.е. - и до участващите 11 прокурори и един следовател.

В четвъртък пленумът нямаше къде да иде, освен да се съгласи, че въпросът е за съдийска колегия - и така се стигна до днешния ден.

Междувременно излязоха резултатите от проверката на трите съдийки от ВКС - че почти невижданото съдебно заседание с блиц-връщането в ареста (откъдето практически не са излизали, б.р.) на Иванчева и Биляна Петрова, е в нарушение на куп процесуални правила.

В отговор на това днес се пък появи контраписмо от председателя на Апелативния спецсъд Георги Ушев - пак до ВСС, - че така защитил правосъдието.

Ден без тричане да не мине...

Бурното развитие на казуса накара днес първо Лозан Панов да вземе думата. Той напомни, че според чл. 114 на ЗСВ едно от задълженията и права на неговия пост е, че "извършва лично или възлага на съдия от Върховния касационен съд проверки на организацията на дейността на съдиите от апелативните съдилища".

Той припомни случаи, в които е правил и лично проверки, и таква, в които е възлагал (например, когато по настояване и на Сотир Цацаров провери съдия Даниела Росенова от същия съд и я предложи за наказание - но тогава писма нямаше, б.р.). Освен това в закона не пише, че проверки висшестоящата инстанция може да извършва само на приключили дела.

Към точката от дневния ред той е прикачил своята заповед, отговорите, констатациите на проверката и данни за множество подобни проверки назад в годините, включително преди неговия мандат.

"Това правомощие съм го упражнил и ще продължавам да го правя по отношение на всички апелативни съдилища и АСНС, който не се различава с нищо от другите апелативни съдилища", декларира Панов.

После припомни, че тези проверки не касаят по същество никой правен спор, нито решението на даден магистрат, а единствено и само движението на определени категории дела.

"Проверяващите от Върховния съд не проверяват по същество как се произнася съдът, а как е процедирал", напомни още Панов като за читатели на... ония медии.

Той декларира, че не е налице никакво тенденциозно отношение.

"Правилата са относими към всички – както към другите съдилища, така и към Апелативния специализиран наказателен съд. Съдиите трябва да бъдат независими в своята дейност, но не са независими от закона", каза Панов.

Като заключи: ако някой има предложение какво решение биха могли да вземат по така поставения въпрос за "искане за становище", да каже.

Вдясно - Георги Чолаков и Боян Магдалинчев.

Затова пръв взе думата Георги Чолаков, председател на ВАС, който обяви, че до 16:30 ч. вчера гледал дали има материали към тази точка, но те били входирани чак в 16:36. "Става дума за огромен обем от документи, аз не съм готов да дебатирам по тях днес", обяви той. И поиска отлагане.

Подкрепи го представляващият съвета Боян Магдалинчев - че в 9.03 ч днес е входирано и ново обстоятелство - споменатото вече по-горе становище на председателя на АСНС.

"Нека да се запознем малко с нещата. Не са чак толкова елементарни", каза Магдалинчев на чуващите се гласове от залата - какво изобщо има да дебатират правомощието на председателя на ВКС да проверява апелацията.

Докато от залата се чуха гласове "Има правомощия!“, Цветинка Пашкунова, се намеси именно да попита: какво се очаква от тях по въпроса.

"Считате ли, че ние може да коментирме по същество доклада, който е доста обстоятелствен? И който касае администриране на делата, за което ние нямаме правомощия да се намесваме.

Единственото, което можем да дебатираме, е писмото на колегите от АСНС - представлява ли това опит за влияние върху вътрешното им убеждение. Констатациите от доказани, авторитетни върховни съдии и съответно - становището на съдии върху тези констатации са извън нашата компетентност да дебатираме и обсъждаме."

Изказалите се челнове се чудеха как ще се произнесат на писмото на Апелативните съдии (между другото, според вестникарски публикации - голяма част "изстреляни" от Пловдив и бивши членове на бетонното мнозинство "анти-Лозан Панов" от бившия ВСС, б.р.) - дали пращането на проверка от ВКС представлява форма на намеса върху вътрешното им убеждение.

"Те питат нас дали това представлява опит за влияние върху вътрешните им убеждения. Питат хора, които са извън стуацита - това опит за влияние ли е върху хората, които ни питат - обобщи Даниела Марчева. - Трябва ли да отговорим на този въпрос."

Но, да не би нещата да се разминат просто така - без нищо, Боян Магдалинчев се изказа, че когато медии взимат отношение към някой съдия, ВСС се произнася.

з също не съм наясно какво ние дебатираме - намеси се Атанаска Дишева. - Представлява ли опит за влияние?... Би трябвало да попитаме съдиите от АСНС дали те твърдят и дали се чувстват повлияни от тази проверка.

Следва официално да питаме съдиите - дали те твърдят, че се чувстват засегнати, с кое, дали назначаването на проверката е оказало влияние върху тяхнатаа независимост."

Всички "си стиснаха ръцете" да отложат темата, като междувременно съдиите от АСНС, подписали писмото, хем да бъдат уведомени, хем да бъдат попитани: дали считат, че това да ги проверява ВКС е нарушение и ако считат - в какво се изразява то.

Темата остана за петък, 14 декември.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.