"Строително цунами", което да помогне да държавата да преодолее икономическата криза. Това поискаха днес от Камарата на строителите след среща с правителството. Как да се случи това? С подновяване на спорната програма за саниране на жилищни сгради. Има и готов план - 3250 сгради вече имат проекти, а сумата, която трябва да се осигури е около 1,6 млрд. лв. 

Така може да се обобщи пресконференцията на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и Камарата на строителите. Тя се проведе след среща на бранша с премиера Бойко Борисов. Общо взето, едночасовото говорене обясни, че именно строителството може да помогне на България да излезе от кризата, поискано беше продължаване на работата по големите инфраструктурни проекти и промяна в наредбата за забрана на строителни работи в часовия пояс между 14:00 до 16:00 часа.

Борисов преговаря с ръководителите на строителната камара в Министерски съвет

Голямата тема за санирането беше аргументирана с примери от други държави. Нанков обясни, че тези  3250 сгради са подали проектите си още през 2016 г., но няма осигурен ресурс. Мислело се как да се осигурят парите, като възможности има за някакви заемни инструменти или трансфери от бюджета. 

"Как ще се намерят парите? Ами както ги намери Конте в Италия", пък уверено заяви Валентин Николов, председател на камарата. 

Защо Италия - стана ясно малко преди това. Даден беше пример с правителството в Рим, което вече било отделило пари за санирането на 1,2 милиона жилища, което щяло да генерира заетост на 430 000 души. Именно това се оказа и основен аргумент за искането - така щяла да се даде работа на много хора, включително и на 25 000 души, които се били върнали от чужбина. Запазване на хората в България - накратко. Общо схемата можела да намери работа на над 150 000 работници. 

"Ние сме готови при наличност на средства много бързо да задвижим този механизъм. Направили сме предложение да се дават не повече от два обекта на една фирма едновременно, за да може повече фирми да участват в този процес", продължи Николов. 

Беше направен опит да се обори общото мнение на обществото, че кампаниите за саниране са генератор на корупция и изсмукване на европейски средства. Според камарата само 1-2% от проектите са били проблемни, те са били поправени, а хората пред блоковете целували ръцете на строителите от благодарност. 

От отговорите на зам.-министър Нанков остана впечатлението, че държавата е по-скоро съгласна с предложението и се търсят варианти за финансирането. Припомняме, че всичко това се случва в момент на тежка икономическа криза, а властта предприема основно мерки, свързани с кредити към физическите лица и бизнесите. 

Точно преди година вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че програмата за саниране няма как да продължи да се развива по същия начин - с голяма субсидия от държавата. Тогава той предположи, че може да се продължи с т.нар. договори за гарантиран резултат, при които инвестицията се изплаща с времето от икономиите от сметките за ток. Днес такова нещо обаче не беше споменато.

И още една идея - да се промени наредбата, която забранява строителни дейности в часовите появи между 14:00 и 16:00. Основното искане на камарата е наредбата да се прецизира, така че да стане ясно какви са възможните децибели шум и при какви обстоятелства може да се работи. Пример беше даден с Германия, където вече се работело и в неделя. 

"Личното ми мнение е, че може да се помисли за такава промяна, особено в тази форсмажорна ситуация. Но ще изпаднем в колизия с обществото", обясни зам.-министър Нанков, който въпреки че беше разжалван като министър, остава лицето на ведомството, а Петя Аврамова се появява твърде рядко.

Камарата на строителите поиска и продължаване на всички големи инфраструктурни проекти и нападна президента Румен Радев, който поиска тяхното спиране. 

"Точно развитието на тези обекти помага на страната. Искам да кажа на президентите, които дават акъл за дезинфекциращи препарати и за строителство на магистрали - първо да питат специалистите", казаха оттам.