Строителството на авитомагистрала "Хемус" може да застраши река Вит от екокатастрофа. За това предупреждават природозащитниците от риболовния клуб "Балканка". 

Председателят на клуба Димитър Куманов показа в ефира на бТВ любителски кадри, от които се вижда как багери копаят коритото на реката, за да вземат речна баластра. Според него това се прави, за да се подсигурят насипи за строежа на магистралата. 

По думите му след като е подаден сигнал - камионите са се изнесли и едва след това "Басейнова дирекция" - Плевен е издала разрешително за строителството на моста в тази зона. 

"Това означава, че мостът няма как да има разрешение за строеж, тъй като това разрешително от "Басейнова дирекция" е задължително да го има, за да се издаде разрешението за строеж", обясни той. 

Димитър Куманов беше категоричен, че нарушението е сериозно, а когато организацията, която той представлява, е изискала разрешеителното за копаене на речна баластра, то така и не е било представено.

"До "Басейнова дирекция" пуснахме сигнал, а оттам ни отговориха, че са ходили и са видели на място как се гази в коритото на реката с тежка техника, копаел се за баластра от реката, но не са хванали извършителя. Ние отидохме на другия ден и го заснехме. Всички хващат нарушителя, освен "Басейнова дирекция" - Плевен и РИОСВ - Плевен".

Оказва се, че ситуацията се повтаря и когато камерата на бТВ отива да снима ситуацията - камионите изчезват в момента, в който виждат, че ги снимат. От Агенция "Пътна инфраструктура" пък са обяснили, че към момента нямат получени сигнали и няма какво да направят. 

Сигнал е подаден и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.