Работи се върху отварянето на още паркове в София, обяви кметицата Йорданка Фандъкова в ефира на "Лице в лице" по бТВ тази вечер.

"Моето желание и моята цел е постепенно да можем да отваряме града за хората. Това обаче наистина трябва да става постепенно", подчерта тя.

Утре ще се отвори парк "Възраждане" в едноименния район. Поради ремонтите в Западен парк, които го правят неудобен за разходки на майки с колички, се готви и отваряне на парк "Света Троица" (до метростанция "Константин Величков").

Основна задача на общината и районните кметове в момента било да наблюдават внимателно отворените паркове и какво се случва там.

"Мислим да отваряме и Витоша. Много добре разбирам всички - това е непрекъсната грижа да можем да работим постепенно. Зависи от всички нас", отбеляза Фандъкова.

И уточни, че се надява "другата седмица да можем да отворим Витоша".

Кметицата коментира и въпроса със Синя и Зелена зона в София, които са безплатни вече месец и половина, като отбеляза, че решението колко да продължи това се взима седмица за седмица.

"От екипа ми настояват да ги връщаме, хаосът в центъра е голям. Но аз реших засега да останат безплатни."

Фандъкова заяви още, че ще се наложи втора актуализация на бюджета на София. Първата се обсъжда все още в комисиите на Столичния общински съвет.

Няма да има забавяне на строежа на трета линия на метрото, обеща тя. В първия участък все още се правят тестове на влаковете, във втория - в кв. "Овча купел", напредва строителната дейност и се очаква тя да приключи до месец. 

Ремонтът на бул. "България" пък е "издърпан" във времето, за да се използва намаленият трафик поради кризата. 

"Ако мерките се облекчат, движението се увеличи, ще изчакаме летните месеци", отбеляза тя.