Приемането на актуализация на бюджета на Столична община се забавя, след като днес общинските съветници от опозицията изразиха недоволство, че няма време за внасяне и обсъждане на техните предложения.

Вчера започна процеса по обсъждане на актуализацията на бюджета на София, предложена от кметицата Йорданка Фандъкова. Тя се налага заради настоящото извънредно положение в страната и очакваната икономическа криза след облекчаването на мерките заради новия коронавирус. Проектът за актуализация, който намаля бюджета със скромните 23 млн. лв. (от рекордния бюджет от 1,722 млрд. лв, приет в началото на годината. Днес той бе обсъждан в няколко комисии на Столичния общински съвет. Съветниците в екологичната и образователната комисия подкрепиха мерките, но водещата финансова комисия отложи финалното гласуване за второ заседание утре.

От ГЕРБ подчертават, че приоритетите в бюджета остават - изпълняването на одобрените проекти по европейски програми, изграждането на образователна инфраструктура (детски градини и ясли) и ключовите транспортни проекти - метрото и вътрешният градски ринг. Ситуацията с новия коронавирус налага и повишаване на разходите в сферите, които пряко са повлияни от извънредната ситуация - социални дейности, здравеопазване, транспорт и околна среда. Налагат се обаче намаляване на средства за ремонти на улици, паркове, чистене на отпадъци и др.

От опозицията в лицето на БСП изтъкнаха, че настоящата актуализация по никакъв начин не подкрепя антикризисните мерки, които бяха приети от СОС преди две седмици. От Демократична България и ВМРО ще внесат и свои корекции в бюджета.

"Очаквах малко повече от доклада за актуализация на бюджета, като се има предвид мерките, които взехме на предишната сесия на съвета. Сега ни се предлага една счетоводна сметка, от която имаме намаление, отнемане и даване с оглед балансирането на бюджетната сметка. Групата на БСП няма да подкрепи тази актуализация, защото очаквахме много повече, тъй като водихме и експертни разговори през последния месец по темата", подчерта лидера на социалистите в СОС Калоян Паргов.

От "Демократична България" изтъкнаха, че се отнемат милиони от ключови ремонти в града. Преди дни районен кмет на Демократична България (ДБ) се оплака, че ремонт в неговия район е обявен като спрян, поради негово искане, което не е направил. Районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков пък подчерта, че не е ясен принципът, на който се намаляват парите в определени точки от бюджета.

"Тази актуализация не върши абсолютно никаква работа на гражданите и на бизнеса в града."

Коалиционните партньори на ГЕРБ - ВМРО - пък имат свои предложения за бюджета. Общинският съветник Карлос Контрера отбеляза, че е логично да се намалят харчовете в сферата "Озеленяване", тъй като няма логика точно сега да се ремонтират паркове и градинки. За сметка на това искат 1 млн. лв. повече за камери в столицата.

"Бързото развитие на системата за видеонаблюдение ще бъде и следкризисна мярка. Кризата обуславя по-високи нива на криминална активност", подчерта той.

Зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов отбеляза за пореден път, че това вероятно няма да е последната актуализация на бюджета, и ще се наложи такава и през юли. Тогава ще е ясно какви са реалните щети върху финансите на Столична община, обясни той.