Държавният ВиК Холдинг - „Български ВиК холдинг“ ЕАД, който беше създаден през януари по изричното искане на премиера Бойко Борисов, вече си има председател на управителния съвет. Това е бившият шеф на "Софийска вода" Иван Иванов. 

Новината беше съобщена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От писмото до медиите става ясно още, че към момента Иванов е председател на Българската асоциация по водите. Освен него в УС на ВиК холдинга ще влязат още двама души - Илиян Илиев и Венцислав Тодоров, като първият е доскорошен директор на ВиК- Шумен, а вторият - бивш ръководител на район "Самоков" на ВиК- София.

Решението за създаването на холдинга дойде след като стана ясно, че Перник ще прекара няколко месеца на воден режим. Гневът на премиера роди именно тази идея - свръхогромно държавно предприятие, с уставен капитал от 1 млрд. лв., което ще се грижи за всички ВиК мрежи в страната. Той ще играе ролята на някакъв вид, неясен все още, координатор между различните ВиК дружества. Холдингът няма да възлага процедури по обществени поръчки, финансирани по ОПОС 2014-2020 – ВиК дружествата остават самостоятелни юридически лица, бенефициенти са по оперативната програма.

Неяснотите обаче остават - не е ясно кои точно държавни ВиК дружества влизат в холдинга, ще се поглъщат ли и други предприятия, които работят в системата и дали така ВиК холдингът ще се превърне в затворена система. 

Иначе - освен изброените членове на УС на мегазвеното, назначени са още няколко човека. Председател на Надзорния съвет е проф. Николай Лисев – ръководител на катедра „Хидравлика и хидрология“ и преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия. 

В състава на съвета влизат двама представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството – Юра Йорданова - Витанова, която ще бъде заместник-председател, и Атанас Бояджиев. Членове на Надзорния съвет ще бъдат също Галин Желев от Министерството на финансите и проф. Румен Арсов – преподавател в катедра „Водоснабдяване и канализация“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия и член на редица професионални организации.

ВиК холдингът ще бъде под шапката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.