"Залпова атака", "недопустими обиди" и "откровени лъжи". Така Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ-България) определя последните опити на медиите на и около депутата бизнесмен Делян Пеевски да се разправят с неудобните репортери. 

Организацията излезе с официална позиция в защита на Венелина Попова - дългогодишен журналист в програма „Хоризонт“ на БНР, кореспондент в Стара Загора. За какво става дума? 

Журналистката публикува текст, който търси отговори на въпроса с какви пари - собствени или фирмени, Пеевски извършва дарения на различни болници в страната. По различни данни те са вече за над 3 млн. лв., а придружните му медии не пропускат момент, в който да ги споменат. 

"Не чухме нито веднъж дали те са от личните спестяванията на депутата, които могат да бъдат проследени от неговата годишна данъчна декларация на физическо лице. Ако не са, тогава какъв е произходът на тези средства? И ако даренията са направени от юридически лица, защо не се споменава тяхното име, а само това на Пеевски?", пише Попова. 

Материалът проследява подробно едно от даренията на депутата - това за община Гурково, което се изпълнява с посредничеството на друг депутат от ДПС - Халил Летифов. 

В резултат се появява статия, публикувана във вестник "Телеграф" и сайта monitor.bg, озаглавена „Олигарсите тормозят лекари, за да атакуват дарителите и Делян Пеевски“ - там бе обиждана както тя, така и изданията, за които работи.

Отговорите на въпроса предстои да бъдат изложени от Попова и тогава ще се разбере с какво атаката е предизвикана, пишат от АЕЖ. Именно предварителната атака обаче е притеснителна и опитва да изпревари публикацията, като дискредитира нейния автор.

"Подобни кампании превръщат журналистиката в инструмент за публичен линч срещу критичното и опозиционно говорене в страната и машина за репресии (засега само вербални) срещу всеки, който дръзва да наруши комфорта на порочно консумираната власт."

Венелина Попова е дългогодишен журналист в програма „Хоризонт“ на БНР, кореспондент в Стара Загора. За професионалната си доблест тя е удостоена с наградата „Паница“, а заради разследванията си е минала през два съдебни процеса, в които е оправдана като професионалист. В момента Венелина Попова продължава да  работи на свободна практика като автор на електронните издания „Тоест“, „За истината“ и „Дневник“.

Ето и цялата позиция на АЕЖ:

Само преди дни „Репортери без граници“ обяви тазгодишния си доклад, в който България за трета поредна година е класирана на последното 111-о място по свобода на медиите в ЕС. „В България независимите медии са обект на съдебен тормоз, а критичните журналисти стават жертва на кампании за очерняне и дори на насилие“, пише в доклада на международната организация. В края на миналата седмица вестник „Телеграф“ и сайтът monitor.bg дадоха поредно потвърждение на тази оценка. 

В петък двете медии отправиха недопустими обиди и откровени лъжи по адрес на журналистката от Стара Загора Венелина Попова. В статия, озаглавена „Олигарсите тормозят лекари, за да атакуват дарителите и Делян Пеевски“, бе обиждана както тя, така и изданията, за които работи.

Венелина Попова е дългогодишен журналист в програма „Хоризонт“ на БНР, кореспондент в Стара Загора. За професионалната си доблест тя е удостоена с наградата „Паница“, а заради разследванията си е минала през два съдебни процеса, в които е оправдана като професионалист. В момента Венелина Попова продължава да  работи на свободна практика като автор на електронните издания „Тоест“, „За истината“ и „Дневник“.

Причина за залповата атака срещу нея в петъчните издания на „Телеграф“ и „Монитор“ вероятно е била предизвикана от поредното разследване, върху което все още работи. Негов обект е собствеността на дружествата, през които през последните седмици депутатът Делян Пеевски извършва дарения на различни болници в страната. Така атаката, предприета от медиите му, може да бъде оценена единствено като кампания за превантивно очерняне на Попова. С какво е предизвикана тя ще стане ясно още през следващите дни, когато резултатите от разследването ѝ бъдат публикувани. Но в конкретния случай е важно и друго: Подобни кампании превръщат журналистиката в инструмент за публичен линч срещу критичното и опозиционно говорене в страната и машина за репресии (засега само вербални) срещу всеки, който дръзва да наруши комфорта на порочно консумираната власт. 

Асоциацията на европейските журналисти в България застава твърдо зад Венелина Попова, защото солидарността е належаща подкрепа, от която имат нужда независимите журналисти във вътрешността на страната, отстояващи високите стандарти на професията под все по-засилващ се натиск.