Мрачна прогноза за последиците от пандемията от коронавирус в САЩ начерта икономическият съветник на Белия дом Кевин Хасет. По собствените му думи нивото на безработицата може да достигне до цели 16% на годишна база, което ще бъде едно най-големите увеличения през последните десетки години. 

Хасет, цитиран от БНР днес, заяви, че ситуацията изисква големи и добре обмислени политики. Той също коментира, че все още има причина хората да са обнадеждени за бързо възстановяване, особено ако Белият дом се споразумее с Конгреса за още един пакет икономически стимули.

Реалността обаче избягва оптимизма. Само за изминалите пет седмици цели 26 милиона американци са подали заявление за помощ при безработица. Все пак се забелязва минимално обръщане на тренда и през последните 3 седмици данните показват постепенно намаляване на броя. 

Все още не е ясно как и кога точно ще бъде напълно отворена икономиката. Според Дебора Брикс - координатор на групата към Белия дом за справяне с коронавируса, рестрикции под една или друга форма ще има до края на лятото.

Междувременно в Ню Йорк губернаторът Андрю Куомо обяви, че 367 души са загинали от коронавируса в събота. Куомо определи това като “ужасно”, но коментира, че броят е почти двойно по-малко от починалите за един ден по време на пика на пандемията там. Броят на случаите на коронавирус в САЩ доближава един милион, а жертвите са поне 54 350.