Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Разходите за отбрана в света са достигнали през 2019 г. най-високото си равнище от три десетилетия, предаде агенция ДПА, като цитира проучване на Стокхолмския международен институт за изследване проблемите на мира (СИПРИ). Институтът изчислява световните военни разходи на 1,91 трилиона долара през 2019 г., което е с 3,8 процента повече спрямо 2018 г. На първите места са САЩ, Китай и Индия.

Военните разходи вероятно са достигнали пика си, отбелязват изследователите от СИПРИ, позовавайки се на прогнозите за икономически спад заради пандемията от новия коронавирус, съобщава БТА.

Ние предполагаме, че това е бил пикът, заради икономическата рецесия, причинена от COVID-19, която ще има силно отражение върху националните бюджети и върху всички разходи през 2020 г., каза изследователят от СИПРИ Нан Тиан пред ДПА. По думите му подобен ефект е имала финансовата криза през 2008-2009 г., която изобщо не е толкова тежка колкото сегашната.

Правителствата ще трябва да съобразят разходите за здравеопазване, образование и инфраструктура с тези за армията, каза Нан Тиан.

По думите му движеща сила за увеличаването на разходите за отбрана през 2019 г. са били нарасналите през последните две години разходи на САЩ, както и появата на Китай и Индия сред първите три държави, заделящи най-много средства за отбрана. Данните включват разходите за заплати, операции, закупуване на оръжие и оборудване, както и за изследвания и развитие.

САЩ изразходват до момента най-много средства за отбрана - 732 милиарда долара, което е 38 процента от общите разходи. САЩ са похарчили колкото следващите 10 държави в класацията, взети заедно.

На второ място е Китай с 261 милиарда долара, или 14 процента от общите разходи за отбрана в света. Индия е на трето място със 71,1 милиарда долара, следвана от Русия и Саудитска Арабия.

Разходите на първите пет страни представляват 62 процента от общите военни разходи в света. За разлика от останалите пет държави на челните места в класацията Саудитска Арабия е намалила военните си разходи с 16 процента до почти 62 милиарда долара, отбелязва ДПА.

Останалите държави в топ 10 са Франция, Германия, Великобритания, Япония и Южна Корея. Германия е увеличила военните си разходи с 10 процента през миналата година до 49,3 милиарда долара, което е най-голямото увеличение сред първите 15 държави в класацията, посочи изследователят от СИПРИ.

По думите му това се дължи на стремежа на Берлин да отделя изискваните от НАТО два процента от брутния вътрешен продукт за отбрана и на заплахата, която се смята, че идва от Русия.

Стокхолмският международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) е открил релевантни данни за 155 от 169 държави, които е проучвал. Северна Корея отсъства от класацията, тъй като данните за тази страна не могат да бъдат проверени. Туркменистан и Узбекистан не са предоставили информация, а Виетнам обяви през 2012 г. информацията за армията за държавна тайна.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.