Засега действа вариантът държавни зрелостни изпити (матурите за XII клас) да се проведат на 29 май и 1 юни. Това обяви в интервю за БНР министърът на образованието Красимир Вълчев. Той допълни, че министерството е подготвено и с резервни варианти.

"При удължаване на извънредното положение със същия брой дни ще се изместят и държавните зрелостни изпити. Имаме уверението от висшите училища, че ще се съобразят с приемните кампании и не само от българските, но и от тези в страните членки на ЕС. В момента пускаме онлайн анкета до всички учители докъде са стигнали. Ще вземем най малкото общо кратно. Всяка година последните седмици не се включват в държавните зрелостни изпити, тоест няма да бъдат изненадани от повече материал", посочи министър Вълчев.

Съгласно неговата заповед от 2 април държавните зрелостни изпити за XII клас ще се проведат на 30 май и 1 юни вместо на 20 и 22 май. Националното външно оценяване (НВО) за VII и X клас ще се проведе на 13 и 15 юни вместо планираните досега 9 и 11 юни дни.

Предвижда се НВО за IV клас да е на 29 и 30 май вместо на 27 и 28 май. Няма да има материал, който не е усвоен във външното оценяване, увери министърът.