Туроператорският сектор безспорно е сред най-тежко засегнатите от COVID-19 със замразяването на туристическите посещения по цял свят. Браншът обаче търпи удари и по друга линия - застрахователната. По закон фирмите не могат да осъществяват дейност, ако не са предоставили в Министерство на туризма полица за застраховка за работа в чужбина. Но вече има първите сигнали, че застрахователни компании едностранно прекратяват договори с мотива твърде висок риск.

Това е видно от отговор на ресорния министър Николина Ангелкова на две питания по реда на парламентарния контрол - едно от депутат от ГЕРБ и едно от депутат от БСП. Поводът е сигнал за прекратени договори за застраховка от дружеството "Армеец". 

"Недопустио е в тази безпрецедентна ситуация българските туроператорски фирми да бъдат притискани по подобен начин, да се затруднява работата им и да бъдат определяни като "рискови" от застрахователя. Туристическият бранш у нас има нужда от силна държавна подкрепа и защита, за да успее да преодолее кризата и да продължи да бъде основен стълб на икономиката", посочва в питането си Димитър Бойчев (ГЕРБ) и пита какви мерки ще предприеме ведомството на Ангелкова.

От отговора става ясно, че към момента министерството е било уведомено от една застрахователна компания - именно "ЗАД Армеец" АД, че е прекратила едностранно 78 договора за застраховката "Отговорност на туроператора" (застраховките за осъществяване на дейност в чужбина).

Считано от 17 април са прекратени 4 договора, от 18-и - 52 договора, от 19 април - два и от 21 април - 20.

Това е станало със задължителното 15-дневно предизвестие.

Какво прави Министерство на туризма?

От ведомството на Ангелкова посочват, че още на 30 март са сезирали Комисията за финансов надзор (КФН) като органът, който осъществява надзор върху дейността на застрахователните дружества. На 15 април от КФН са отчели в отговор, че са изискали информация от всички компании по какъв начин събитията ще повлияят върху договорните отношения по задължителната полица. 

"В получените отговори застрахователите, с изключение на един, са посочили, че действията, които предприемат, ще бъдат насочени към подкрепа и съпричастност на клиентите им в тозии труден момент", пишат от министерството, цитирайки КФН. 

Но, дружествата са заявили и следното: че "ще следят ситуацията и при необходимост от промяна ще извършат такава при спазване на законовите и договорни условия след индивидуална оценка и анализ на рисковете, като отчитат нуждите и конкретните обстоятелства на техните клиенти и по начин, който няма да накърни финансовата им стабилност".

КФН отбелязва, че според Кодекса за застраховането компаниите са задължени непрекъснато да идентифицират, измерват, проследяват и управляват рисковете на които са изложени или биха могли да бъдат изложени. Така че в настоящата ситуация може да решат да преразгледат политиките по полиците си, в т.ч. да преразглеждат условията или да преустановят и застраховката "Отговорност на туроператора".

В последствие от министерството са организирали среща с представители на Асоциацията на българските застрахователи, като дружествата са потвърдили, че правят анализи на риска в момента и на базата на тези анализи всяка компания ще вземе индивидуалните си решения. От министерството отбелязват, че не са страна по тези договори и функцията им се свежда до това да се контролира имат ли туроператорите сключена застраховка "Отговорност". Но ще продължават да съдействат за диалог между двете страни.