Членовете на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) изразяват сериозно безпокойство по повод провежданото през последните седмици държавно управление на българския туризъм, пише днес БТА.

В отворено писмо до медиите те заявяват още, че от името на бранша - българските туроператори и предприемачи в туристическия сектор, внасят искане за оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова.

"В условията на безпрецедентна криза Министерството на туризма не осигури среда за оцеляването на българския туризъм, не подкрепи по никакъв начин усилията на туристическия бизнес да се справи в ситуацията и окончателно затвърди убеждението, че без спешна кадрова промяна на позицията министър на туризма не може да се очаква благоприятен изход от кризата с минимизиране на негативния ефект както за бизнеса, така и за потребителите", се посочва в писмото.

Според бранша голяма част от негативното развитие в сектора, породено от COVID-19, е в резултат от неадекватните и ненавременни реакции от страна на министър Ангелкова, което е повод за исканата радикална промяна в държавното управление на туризма. 

Това е и причината туроператорите и туристическите агенции да настояват за отзоваването й от изпълняваната длъжност.

Отсъствие на компетенции по отношение бизнес моделите и процесите в бранша, непознаване на професионалната терминология, залегнала в нормативните актове, и подценяване на проблемите на българския туризъм като цяло са част от причините за провеждане в изключително критичен за българската икономика период на политика на неясни указания и противоречиви послания с недефиниран обхват на предлаганите мерки, се посочва в отвореното писмо. 

Като причина за проблемите се изтъква още допускане на неприемливо за ситуацията забавяне в действията, иницииране на неподходящи или с ограничен ефект мерки.

Припомняме, че Министерството на туризма все още няма обявени никакви фундаментални мерки в подкрепа на ресорния си бизнес, който е на път да бъде тотално сринат. Хотелите и туроператорските агенции не работят, не работят ресторанти и са отменени почти всички полети от и до България. 

До момента е ясно, че Ангелкова и нейният екип предлагат да се въведе ваучерна система, която да урегулира как хората, които вече са платили своите екскурзии, но няма да ги осъществят сега, да могат все пак да пътуват през следващите 24 месеца. Целта на упражнението е да не се налага турператорите и всички по веригата да трябва да връщат пари и да запазят някаква минимална ликвидност. 

Клиентите обаче не могат да бъдат задължени да изберат такава схема на обезщетение, затова министерството измисли друго - туроператорите да могат да забавят връщането на парите до един месец след изтичането на извънредното положение. 

Ангелкова спомена, че еврокомисията предлага грантови програми за туроператори до 25 000 евро, но не даде никакви подробности. Накратко - за туроператорите важат мерките за всички други юридически лица - схемата 60/40 и сериозен набор от кредитни линии, гарантирани от правителството. 

Точно 60/40 обаче докара на Ангелкова гнева на друг свързан бранш - този на ресторантьорите. Те твърдят, че министърката е изнесла неверни данни относно това колко фирми от сектора са се възползвали от т.нар. правителствени мерки за справяне с икономическите последици от кризата. Преди няколко дни тя обяви, че  "над 48% от работещите в хотелиерството и ресторантьорството у нас вече са се възползвали от мярката 60:40".

Според ресторантьорите обаче тези данни са неверни и всъщност мярката не работи.

Иначе другите идеи на министерството включват облекчения за "вътрешните туристи", тоест българите - безплатни чадъри, промоции или по-ниски цени.