„Франкенщайн“ на Дани Бойл с участието на Бенедикт Къмбърбач, както и „Антоний и Клеопатра“ с Ралф Файнс, са двете нови заглавия в онлайн афиша на Британския национален театър, съобщава „Гардиън“. Всеки четвъртък в продължение на цял месец театърът излъчва първокласни спектакли в Ютюб, сега публиката ще гледа „Франкенщайн“ в две поредни вечери – на 30 април и на 1 май, а „Антонийи и Клеопатра“ ще бъде достъпен на 7 май.

Миналия месец институцията даде начало на програма, която насърчи стоенето вкъщи – при това в компанията на най-висока класа театър. И всички представления се предлагат безплатно. Публиката вече гледа „Един слуга, двама господари“, „Джейн Еър“, „Островът на съкровищата“ и „Дванайсета нощ“.

Спектаклите са на английски и нямат субтитри на български език.

„Франкенщайн“ е сценичната адаптация на Ник Диър по едноименния роман на Мери Шели. Постановката с режисьор Дани Бойл е от 2011 г. В двете главни роли – на Чудовището и на д-р Виктор Франкенщайн, влизат Бенедикт Къмбърбач и Джони Лий Милър. Двамата сменят образите на ротационен принцип за различните вечери. Ценителите ще получат изключителния шанс да видят актьорите и в двете роли, тъй като театърът пуска и двата варианта на спектакъла.

Актьорите се допълват, вместо да се състезават един с друг – пише в ревюто си театралният критик на „Гардиън“ Майкъл Билингтън. – Продукцията на Бойл е триумф на бравурата.“

На 7 май в програмата е „Антоний и Клеопатра“, епична продукция на Саймън Гудуин от 2018 г., която миналата година гледахме на голям екран в София. От същия режисьор българската публика може би познава още „Любовни стратегии“, „Дванайсета нощ“ и „Човек и свръхчовек“, представени в рамките на „NT Live“.

 

 

Сюжетът, разказан в 3 часа и 40 минути, ни връща в периода след смъртта на Цезар. Рим е управляван от генерал Марк Антоний и другарите му – защитници на Вечния град. Но в близост до разлюляната от брожения империя се заражда нова трагедия: любовта между египетската царица Клеопатра и Марк Антоний. В съдбоносната борба между любовта и дълга, страстта се превръща в катализатор на войната.

В главните роли в спектекъла влизат Ралф Файнс и София Оконедо, отличени от „Evening Standard“ за най-добро актьорско изпълнение.

Освен седмичните си излъчвания, театърът предлага още и месечна онлайн викторина, съдържаща въпроси не само за театър, но още за спорт, история… В ролята на водещи ще бъдат обичани актьори – първото издание на куиза на 27 април ще водят Хелън Мирън, Иън Маккелън, Лени Хенри и Лесли Манвил.

"Площад Славейков"