Инициатор на спорната съдебна реформа в Полша не е консервативната партия „Право и справедливост“ (ПиС), а десноцентристката Гражданска платформа (ГП) и бившият премиер Доналд Туск.

Това заяви днес пред Европарламента в Брюксел правосъдният министър на страната Збигнев Жобро. Той участва във видеодебати за върховенството на закона в Полша, организирани от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Още в самото начало Жобро заяви, че има много неясноти и неправилни възприятия за съдебната реформа в Полша. Но те се дължали на изкривена информация, която достигала до обществото в ЕС.

Последва историческа ретроспекция на годините след падането на комунизма през 1989 г. в страната. Оттогава насам всички партии, спечелили свободните и демократичните избори в Полша, обявили съдебната реформа като приоритет.

Десетки години поляците открито недоволствали срещу правосъдието. Обществото го възприемало като лошо работещо. А от допитванията ставало ясно, че главните проблеми според хората са бавните процедури, корупцията и т.н.

"Партиите винаги се проваляха в реформите. Защото фокусът бе винаги извън главния проблем", заяви Збигнев Жобро.

Не помогнали дори въведените опростявания на процедурите, нито увеличаването на бюджета за съдебната система.

И след това Збигнев Жобро хвърли камъни в градината на премиера (2007-2014) Доналд Туск и неговата ГП.

Точно тази партия предложила съдиите от Националния съдебен съвет (НСС) да не се избират от магистратите, а от парламента във Варшава. Промяната била приложена вече от ПиС, която от 2015 г. насам управлява с абсолютно мнозинство в Полша.

Самият Жобро неведнъж е бил в конфликт с Туск и неговата партия. Той обаче подкрепил тази идея, защото я смятал за сполучлива.

Отделно правосъдният министър обвини партията на Туск, че се опитала да повлияе на свързано с нея решение на областен съд преди години. От записани телефонни разговори ставало ясно, че от ГП искали да подменят състава на съда. От думите на Жобро обаче не стана ясно какво е решението.

Съдебната реформа е необходима поради факта, че и до днес има корпоративни интереси и магистратите от НСС се прикриват взаимно. Много от тях безнаказано карат коли след употреба на алкохол и идват пияни на работа. Всичко това било изтъкнато някога от проф. Анджей Жеплински – бивш председател на Конституционния съд, който при това е свързан с партията на Туск.

Накрая Жобро извади главния си коз – че промяната, предложена от партията на Туск и приета от консерваторите, е по испански модел. И той навсякъде в Европа е смятан за добър. А щом не е провален, значи трябва да служи за пример. Все пак правосъдният министър на Полша се застрахова, че няма идеални модели.

В дебатите взе участие и еврокомисарят по пръвосъдието Дидие Рейндерс.

Той предупреди, че всички решения на Съда на Европейския съюз (СЕС) са задължителни и трябва да бъдат незабавно прилагани. Те не могат да бъдат оспорвани от националните органи дори въз основа на решения на същите тези органи. И това важи за всички страни членки на ЕС.

„Като еврокомисар няма да се поколебая да поискам Колегиумът на комисарите да вземе необходимите мерки“, каза Рейндерс.

Преди две седмици СЕС нареди Полша незабавно да суспендира дейността на дисциплинарната камара към Върховния съд.

По-късно днес парламентарната комисия ще разисква и състоянието на върховенството на закона в Унгария.