Мнозинството на ГЕРБ още днес ще внесе промени в законодателството относно шофьорите, които карат след употреба на алкохол или упойващи вещества и техни аналози. Те буквално до снощи са били "изписани" по думите на правосъдния министър Данаил Кирилов, който в интервю пред БНТ на няколко пъти подчерта тази сутрин, че са "докладвали на премиера".

Кирилов направи забележителното прозрение:

"И без това са свръхвисоки наказанията, но ще предложим тяхното увеличение."

Кое ще е новото?

Правистите на ГЕРБ предлагат завишения на няколко места в наказателната, а после и в административната отговорност при различни хипотези на този тип закононарушения. 

Предложили сме в случаите, където сега законът предвижда от 2 до 10 години (затвор) – става от 4 до 12;

Когато е от 1 до 6 г., става от 2 до 8;

От 2 до 10 става от 3 до 12 години, каза правосъдният министър.

Той обърна внимание, че така много деяния се прекатегоризират и стават тежки.

И допълни, че понякога били обект на критики - че се достигат максимумите на наказателната отговорност, вместо да се търсят административни мерки. Затова ("след като докладвахме на премиера") измислили - спирането от движение на МПС, управлявано от водач с над 1,2 промила алкохол или дрогиран, да стане до 5 години. Сега дерегистрирането е за срок до 1 г. През това време с превозното средство няма да могат да се извършват разпоредителни сделки, т.е. остава неизползваемо.

Кирилов анонсира и мярка, за която вчера вече говори Десислава Атанасова от ГЕРБ - наказанието при такива осъдени задължително през първата една година да бъде изтърпявано при строг режим, но в психиатричен затвор. Кирилов каза, че имат предвид "много интензивно психиатрично лечение, защото това са случаи, в които имаме тежки зависимости, и очевидно се касае за болестни разстройства".

На въпрос на водещата - и за пияните ли става въпрос, той каза:

"Двете разстройства са сходни..."

Министърът също така коментира преквалифицираното вчера обвинение срещу Кристиан Николов - че е въпрос на дискусия дали това е деяние по непредпазливост (както законът приема сега), или е предумишлено.

Едновременно Данаил Кирилов каза, че смята, че новото обвинение може да издържи в съда, и че "съдебната практика и правната теория е в обратния смисъл – приема се, че ако не се цели да се убие, да си причинил смъртта на конкретен човек при ПТП - това е по непредпазливост".

"И в двата случая обаче тежестта на наказанието е еднаква... - каза той. След като се позамисли - Сходна."

(Бел. ред. - Всъщност първият член, под който бяха подвели младежа, предвиждаше от 3 до 15 години, при тежки случаи - от 5 до 20, а при новия минимумът е 10-20 години, а при тежки 15-20 г. или доживотен затвор.)

Данаил Кирилов коментира и въртящия се от вчера скадал, че в Съдебната палата е сниман клип на песен на рапър, в която има неморални и спорни елементи.

Той даде да се разбере, че днес ВСС се готви да се занимае с темата, подета вчера със синхронизиран плам от "съответните" медии, тъй като стопанин на Съдебната палата в София е председателят на ВКС Лозан Панов.

Според Кирилов това представлява уронване престижа на съдебната система (което по закон е една от възможностите да се "импийчне" Панов, б.р.).

"Първоначално не можах да възприема като истина това. За съжаление се оказа истина - сподели потреса си министърът.

Грубо засягане на ценностите в правосъдието!

Тая сграда, освен че е храм на правосъдието в нашата държава, но е и културно-историческа ценност, тя се управлява по особен режим и е някак странно всеки да може да я наеме за 12 часа."

Кирилов изрази надежда, че в рамките на независимата съдебна власт ВСС ще се заеме, макар че индикациите от вчера били "всичко това да се замете, да се покрие или да не се стигне до дебати по същество".

Водещата на БНТ го успокои, че няма да се замете и покрие.