Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Да се спре с това сатанизиране."

Това поиска директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев по повод появили се коментари около действията на екипа, който е пристигнал на място при катастрофата, в която беше убит Милен Цветков.

Според Гелев уредите и справките на Центъра показвали, че оттам са отреагирали максимално бързо, "даже ненормално бързо", за около 5 минути.

 
„Сигналът е подаден в 18:16 часа, диктуване след приемането – 18:19 минути, реанимационният екип от лекар, сестра и шофьор-парамедик са били на мястото в 18:23 часа. На практика са пристигнали за 5 минути."

"Изчислете колко километра са от Сточна гара до мол "Парадайз", каза още той.

"Екипът е направил всичко възможно",  смята за действията на подчинените си директорът на ЦСМП.

Даже, изтъкна той, че имало свободен реанимационен екип, който се е озовал, можело е в момента на обаждането да са налични екипи само от фелшер и шофьор или само от шофьор и парамедик. 

"На място са се опитали евентуално да го интубират, което не се е удало. И след това са решили да го откарат до най-близкото медицинско заведение" , каза Гелев.

По думите му "трахеята е била пълна с кръв - вероятно травмата е била несъвместима с живота".

Лекарката е заварила на платното близо до тротоара мъж по гръб, на когото граждани са му оказвали първа помощ – изкуствено дишане уста в уста.

„Бил е в кома. Веднага са започнали да му правят сърдечен масаж и обдишване. След няколко минути са му поставили гръбначна шина, вкарали са го в линейката, включен е на монитор. За съжаление вече е имал единични сърдечни удари, продължили са да го обдишват, правили са медикаментите мускулно. Няколко пъти са опитали интубация, но не се е получила”, каза още Гелев.

Той даде обяснение и защо Милен Цветков, който почина в линейката на път към "Пирогов", не е бил откаран в "Токуда", която е съвсем близо до мястото на катастрофата, при която джип с пиян и дрогиран шофьор блъсна спрялата на червен светофар кола на журналиста.

"Токуда" не разполага със спешно отделение с противошокова зала. Много малко болници в София разполагат с подобно отделение - "Пирогов", ВМА, "Св. Анна". Това са трите болници, които във всеки момент могат да повикат лекари от всички специалности", каза още шефът на Центъра за спешна медицинска помощ.

Журналистът издъхнал пред входа на „Пирогов”.

Медицинският екип не е разпознал Милен Цветков заради промяната от тежките травми.

„Дотогава никой не е знаел, че това е Милен Цветков. Промените, които са били по него, са го променили до неузнаваемост. Всички знаят кой е Милен Цветков, биха го разпознали”, отбеляза Гелев.

Всички линейки на ЦСМП били добре оборудвани, твърди още директорът на Центъра.

"Всяка една наша линейка е с цялата гама, нужна за оказване на спешна помощ на място. Някога имаме повече неща, от които трябва да имаме. Нямаме линейка само с носилка и кислородна инсталация. Каквото прочетете в интернет, имаме го", продължи Гелев.

Той говори и за отношението към спешните медици.

"Не е редно тези млади хора да бъдат подигравани, тези хора дават доброволно допълнителни дежурства в епидемията, работят през ден вече. И на нас ни липсват екипи. Тези млади хора заслужават приветствие за тяхната всеотдайност, сериозност, отговорност", каза още Гелев.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.