Втори епицентър след Китай, Италия беше много тежко засегната от COVID-19 и едва сега започва да се възстановява. Нейното население бе поставено в изолация, а икономиката на страната почти спря, което бе прекалено тежък удар за италианците, които са в най-несигурно положение, предава френската редакция на сайта "Слейт", цитирана от БТА.

Там, където държавата и благотворителните организации не успяват да помогнат достатъчно, затруднените домакинства намират помощ, където могат, понякога обръщайки се към организираната престъпност. Членовете на мафията влязоха в действие, носейки храна и давайки пари назаем.

Според Федерико Кафиеро Де Рао, национален прокурор на Италия в борбата срещу мафията, тези действия нямат нищо общо с християнската благотворителност и милосърдие, а са начин да превърнат колкото се може повече хора в длъжници и да затвърдят влиянието на мафията.

Даренията, които тя прави днес, ще бъдат изплатени по един или друг начин. Благодарността за безплатната храна сега може да бъде пренасянето на дрога в бъдеще. Малък магазин, който е успял да се задържи на повърхността благодарение на мафията, ще послужи след време за пране на пари и т. н.

"За Камората това е моментът за инвестиции", казва Де Рао.

Защото ако контекстът е благоприятен за изнудване, то изолацията пречи на друго препитание на мафията - трафика на дрога.

За да се запълни липсата на този източник на приходи, трупането на предприятия, приобщени към каузата, ще бъде ценно, защото това ще позволи да се вземат част от парите, раздадени от един потенциален европейски спасителен план.

"Ние знаем, че "семейните приятели", лихварите, са на разположение да дават заеми на хора в затруднено положение", казва Амедео Скарамела, адвокат и член на фондация "Джузепе Москато" - неаполитанска католическа група, бореща се срещу мафията.

Една от обичайните тактики на мафията е да предлага по-изгодни заеми от офертите на банките и след това да принуждава длъжниците да плащат главозамайващи лихви.