„Надявам се до два месеца да се явя пред Съвета на ЕС и да поискам единодушното одобрение на европейския „Закон Магнитски“.

Това заяви днес върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Той участва в съвместно заседание на Комисията по външни работи и Подкомисията по правата на човека в Европарламента.

В момента европейският еквивалент на „Закона Магнитски“ се изработва от експертни работни групи към Съвета на ЕС, уточни Борел. Глобалният режим на ЕС на санкции заради нарушаване на човешките права няма да бъде копие на американския „Глобален акт Магнитски“, който има световен обхват. Европейският закон ще засяга действия в конкретни страни.

Борел припомни, че приемането на закона изисква единодушие в Съвета. И затова трябва да бъдат правени редица компромиси с всяка една страна членка. Експертите работят върху това. Отделно, оглавяваната от Борел Европейска служба за външна дейност (ЕСВД) се опитва да улесни преговорите.

♦ Законът, приет първо в САЩ, носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, разкрил мащабна данъчна измама, хвърлен в затвора и починал при съмнителни обстоятелства през 2009 г. Той предвижда санкции за нарушители на човешките права и замесени в корупция по целия свят.

До този момент само четири европейски страни са приели свой „Закон Магнитски“. Това са Великобритания (междувременно напуснала ЕС), Литва, Латвия и Естония. Идеята за европейския закон е на Нидерландия. Тя обаче среща срещу сериозен отпор, най-вече - срещу идеята в него да се съдържа името на покойния руски адвокат.

На дебат в Комисията по външна политика през декември 2019 г. Борел вся смут, като заяви, че не познава „Закона Магнитски“. Думите му бяха в отговор на депутатски въпрос дали ЕС трябва да приеме такъв закон.