Пловдивският митрополит Николай произнесе силни думи във възхвала на държавата, властимащите и конкретно на премиера Бойко Борисов по време на днешната си Великденска литургия в пловдивския храм "Света Неделя".

Той се прекръстил и просълзил, когато видял по телевизията как министър председателят отказва да затвори черквите за Великден. Нарече това чудо, а по думите му църквата и държавата се "съчетали в симфония, невиждана от хиляда години".

Добави, че дяволът е пратил на църквата коронавируса. По думите му самото намерение да се затварят храмовете заради пандемията било "кощунство и грях".

"Лукавият се нахвърли върху църквата с невиждана ярост, използвайки някакъв вирус, чиято поява в крайна сметка е следствие от човешка немърливост, прочете Дядо Николай. - Вярвайте ми, когато чух по телевизията министър председателят на България да казва "за всичко друго имам воля, но не мога да затворя църквите и Господ ще ни съди накрая”, се прекръстих и се разплаках.

Църквата и държавата са се съчетали в най-чиста симфония, която не се е случвала в християнския свят от поне хиляда години насам."

Той продължи все така пламенно:

“Нека този грях срещу църквата и срещу божия народ да тежи на душите на тези, които го извършиха. Българската държавна власт не сложи такъв грях на душата си, а направи точно обратното... Не знам колцина от вас вярват в чудеса, но пред очите ни през последните десетина дни се извърши нещо, което в днешните материалистични, атеистични и богоборчески времена може да се сравни с чудо. Властта, която по Божи промисъл точно в този момент носи тежката отговорност за съдбините на българския народ, не издаде онази заповед, която всички очакваха и не затвори храмовете. Имаше силата да го направи, но не го направи...

Да нямаш воля да затвориш църквите, когато за определени групи това очевидно е най-главната и основна цел на карантината, е израз на най-силната воля, която изобщо може да съществува. Този момент, братя и сестри, беше исторически. Един ден в църковното предание ще се разказва как през 2020 г. в малка България, в дните, в които всички бесовски сили са се развилнели, за да помрачат празника на Христовото Възкресение, българският министър-председател се е изправил със сила и с чиста православна вяра, за да защити Българската православна църква.

А църквата и държавата са се съчетали в най-чиста симфония, която не се е случвала в християнския свят от поне хиляда години насам. Благославям от цялото си сърце и душа министър председателя на България Бойко Борисов, ръководството на Националния оперативен щаб за тяхната смелост и издръжливост и всички други мъже и жени от управляващия синклит на българската държава, които с делата си показаха, че не просто можем да имаме обща кауза, но и коя кауза може да бъде тя.

Бог вижда всичко това и ще запази България, убеден съм. Да се спре отслужването на Светата Божествена литургия или поне без присъствието на Божия народ! За целта - да се затворят храмовете. И най-голямата гавра - църковната йерархия сама да поиска затварянето на храмовете. Но ние знаем, че с Възкресението си Исус Христос е победил Лукавия и ще го побеждава до последно!”  

“Смъртта е просто част от пътя, който всеки трябва да извърви, за да постигне живот вечен. И Исус Христос го доказа. Защото той, Спасителят е с нас през всички дни, до свършека на света. Други църкви не издържаха. Сами се затвориха и спряха да преподават Светото причастие. Сами свещеници започнаха да служат светата литургия. Те знаят, че това не е правилно. Защо го направиха - не знам Единственото обяснение за това е - от страх.

Българската православна църква не се отказа от тайнствата като отказа да затвори храмовете. Църквата и държавата показаха на българския народ, че трябва да сме единни, че не бива да се страхуваме и трябва да имаме вяра в Бога и в себе си. Това ако имаме, всичко останало ще се нареди“, завърши митрополитът.