Премиерът Бойко Борисов честити Великден от двора си като удостовери с видео, че си е останал вкъщи тази година.

На брифинг преди седмица той обяви, че ще излезе и ще вика с пълно гърло "Христос Воскресе" като компенсация, че няма да е в храма. Това обещание беше дадено като пример за българите да си останат вкъщи на Великден.

Същевременно църквите останаха отворени по всички празници като Св. синод направи минимални отстъпки. А самият Борисов отказа да се мисли за по-строг режим.

"Призовавам най-отговорно. В 12 часа на Великден ще изляза на двора и ще викам колкото имам глас "Христос воскресе". Не може владиката да каже "затварям църквата", ще трябва да си хвърли килимавката. Това е все едно Мутафчийски да каже "не ходете в болница, а се лекувайте при шамани". Убеден съм, че Господ ще ни чуе", обяви той ден преди Цветница.

Той изтъкна, че в други страни са затворили църквите, докато той е решил да разчита на самосъзнанието и отговорността на хората.

На клипа от снощи се вижда премиерът на двора заедно с дъщеря си, зет си и двамата си внуци. Борисов е поел в свои ръце миницеремонията като повтаря три пъти "Христос Воскресе! Воистина Воскресе!", а останалите му пригласят. В едната ръка е със свещ, в другата с икона.

Всички вкупом повтарят и "Бог напред и ние със него!"

Целува иконата, после я поднася на останалите членове на фамилията.

И накрая заключава:

"Добре, пазите се!"

И духа свещта.

Ето и премиерското послание към българите от фейсбук страницата му:

"Христос Воскресе! Великден е най-светлият християнски празник. Сега е времето за надежда и силна вяра. В настоящата ситуация трябва да сме по-добри и по-смирени. Нека да направим всичко, което зависи от нас, за да може след години да се гордеем с решенията и действията си. Трябва да сме единни в това предизвикателство и да проявим отговорност. Има време за всяко нещо - време за прегръщане и време за въздържане от прегръщането. Благоразумният предвижда злото и го избягва. Бог не е само в храма, Той е навсякъде! Бъдете силни и търпеливи, ще настъпят по-добри дни!"