Отборите от Висшата лига се разбраха сезонът да бъде доигран с всичките му 92 мача до края, но няма фиксирана дата за това. Тимовете имаха видеоконферентно заседание днес.

Преди два дни в английски медии се появиха съобщения, че девет тима са поискали като крайна дата да бъде определен 30 юни. Основната причина е, че дотогава изтичат договори на много играчи и ще настъпи хаос, а ФИФА така и не е решила още този казус.

Вчера бе тиражирано, че шестте гранда на Премиърлийг обаче са против това и ще го блокират - те държат на доиграване дори и през лятото, за да получат парите си от спонсори и тв права. А някои гонят и класиране за Шампионската лига.

Днес стана ясно, че тимовете са обсъждали възможни графици. Това се казва в официалното съобщение. Отново се подчертава, че "футбол ще се играе тогава, когато е безопасно и подходящо". Най-комерсиалното първенство в света чака разрешение от правителството и Националната здравна служба, но не се вижда кога това ще се случи дори за тренировки, тъй като пандемията във Великобритания е в разгара си.

Планира се тестване на футболистите, но не преди това да започне да се прави за определени части от населението на Острова. Почти сигурно мачовете ще се играят без публика.

По груби сметки Висшата лига се нуждае от осем седмици, като в тях ще бъдат наместени и двубоите за Купата на Футболната асоциация.

Висшата лига е в изчакване на това как ще се реши въпросът с изтичащите договори на играчи като Уилиан ("Челси"), Ян Вертонген ("Тотнъм") и Одион Игало ("Манчестър Юнайтед"), които могат да си тръгнат по-рано, освен ако не подпишат допълнителни анекси. Не са длъжни да го правят.

Интересен е и въпросът с доставчиците на екипировка. "Ливърпул", "Нюкасъл" и "Уотфорд" имат договори с нови фирми, които влизат в сила на 1 юли.

Идната седмица УЕФА ще проведе поредица от заседания и в четвъртък се очаква да даде нови насоки, но и централата иска сезонът да завърши.

Следващата среща на Премиърлийг е на 1 май, като дотогава се разчита и на опита на останалите големи първенства. В Германия клубовете вече провеждат тренировки на групи от по шестима футболисти, като в най-добрия случай Бундеслигата ще се поднови в средата на месец май.

Италия разглежда възможността за рестарт в началото на юни. Подобни са плановете и в Испания - края на май, началото на юни, като там все пак има фиксирана крайна дата в края юни. 

Според спортния в. "Екип" френската Лига 1 ще тръгне на 17 юни, като скоро се очаква официално съобщение за това.