УЕФА има план за завършване на Шампионската лига на 29 август, съобщава Би Би Си. На тази дата трябва да се играе финалът в Истанбул, а три дни по-рано - сблъсъкът за трофея на Лига Европа в Гданск. Очаква се това да бъде обявено след видеоконферентното заседание на Изпълкома на УЕФА на 23 април.

Предполага се, че до 29 август трябва да са завършили вътрешните първенства, но е възможно да се правят изключения с одобрението на централата в Нион.

Все пак плановете на УЕФА са сезонът да бъде затворен до края на август.

Има два сценария за доиграване на евротурнирите. Първият е да преминат в пълните си формати, като четвъртфиналите и полуфиналите са в по две срещи през юли и август. Има и отложени осминафинали - първи срещи и реванши.

Вторият сценарий вече получи гласност - минитурнири с по 8 тима в домакините на финалите. Тогава двубоите ще са по един. Мисли се как и кога да се изиграят въпросните реванши, като в Лига Европа ситуацията е по-сложна - още не са минали и първите осминафинали между италиански и испански отбори.

Цялата следваща седмица ще бъде наситена със заседания за европейския футбол. Във вторник 55-те федерации, членки на УЕФА, ще разговарят дистанционно за вътрешните първенства и турнири за национални купи.

В сряда УЕФА ще обсъди всички казуси с Асоциацията на европейските клубове и с организацията, обединяваща лигите. И в четвъртък в Нион ще бъде взето решение от изпълкома.

Почти сигурно централата ще препоръча доиграване на първенствата без зрители по стадионите, стига властите да позволят това. В Европа футбол не се играе от началогто на март. Последни бяха спрени шампионатите на Русия, Украйна и Сърбия, единствено Висшата лига на Беларус върви все още.

Белгия обяви, че слага край на сезона и обяви "Брюж" за шампион, но УЕФА реагира гневно и нищо чудно футболните хора в страната да върнат решението по-късно този месец.