Делото срещу бившия външен министър Даниел Митов и тогавашния му заместник Христо Ангеличин, тръгнало през 2017 г., приключи. С оправдателни присъди и за двамата - окончателно.

Това става ясно от  решението на Върховния касационен съд от 16 април, което вече е публикувано. Последното съдебно заседание бе през декември 2019 г. 

Случаят с Митов и Ангеличин бе от поредицата повдигнати обвинения на спецпрокуратурата срещу министри от кабинета "Борисов 2", които обаче не са партийци от ГЕРБ. (такива бяха казусите на военния министър Николай Ненчев, на здравния министър Петър Москов, чието дело още тече - б.р.). Конкретно - прокуратурата първо поиска Митов да отговаря за "престъпление по служба", а след това намали претенцията си до "злоупотреба с доверие"  - затова, че МВнР е сключило договореност с Министерството на земеделието и храните да ползва временно за закупуване на самолетни билети "тяхна", избрана по Закона за обществените поръчки фирма. Причината - търговете на Външно с предмет "купуване на самолетни билети" се бяха забавили заради обжалвания. Според специализираното обвинение и Митов, и Ангеличин, трябваше да отговарят за действията си по неосигуряване на въпросните билети по реда на ЗОП, а с договор с земеделското министерство и за щети, изчислени от прокуратурата в размер на 494 000 лв. 

Съдебната фактология, предшестваща окончателното решение на ВКС, накратко е следната:

През 2018 г. Специализираният наказателен съд обявява Митов за невиновен, а някогашния му заместник Христо Ангеличин - за виновен. В резултат - Апелативната спецпрокуратура протестира решението за Митов, а Ангеличин обжалва своята присъда.

През юни 2019 г. Апелативният специализиран наказателен съд потвърждава оправдателната присъда за Митов и отменя осъдителната такава да Ангеличин, обявени от първата инстанция.

Спецпрокуратурата не бе доволна и прати делото във Върховния касационен съд.

В обяснителната част от решението на касационните съдии, постановено вчера, четем, че пред тях и прокурорът от Върховната касационна прокуратура не е поддържал версията на обвинителя от апелативната специализираната прокуратура, която иска от съда делото да се върне обратно в Апелативния спецсъд и да се гледа от нов състав. 

"В съдебно заседание пред Върховния касационен съд прокурорът от Върховна касационна прокуратура не поддържа протеста на АСпП, като изразява становище, че в случая става въпрос за неизпълнени задължения по сключен договор между Министерство на земеделието и храните /МЗХ/ и фирма, осигуряваща самолетни билети, към който се е присъединило Министерство на външните работи /МВнР/. Отговорност за неизпълнението на споразумението принципно би могла да се търси по съдебен ред, като в конкретния случай фирмата доброволно е върнала парите, които дължала под формата на отстъпки в цената на билетите. С оглед на това прокурорът намира, че при постановяване на въззивната присъда не са допуснати нарушения на материалния и процесуалния закон, поради което същата следва да бъде оставена в сила. "

Съдиите отхвърлят всички претенции на спецпрокурора, и по обвинението срещу Митов, и по това срещу Ангеличин. Дори му припомнят, че самият той не е протестирал срещу събраните в хода на делото доказателства. Не установяват пропуски в работата на втората съдебна инстанция и оставят нейното решение в сила окончателно - а именно, че и двамата бивши представители на МВнР са невинни. 

С пълния текст на мотивите на съда можете да се запознаете в линка ТУК.