Премиерът Бойко Борисов, след като инспектира по въздух и земя за пореден път строежа на т.нар. Балкански поток, говори пред журналисти и по актуалната тема - коронавирус. След това отново - след инспекцията на друг инфраструктурен проект по пътя си към Велико Търново.

Говори за "лъжци", за поръчки на "чували за трупове", които станали "дефицитна стока", обяви, че ако има желаещи студенти да пътуват в чужбина - "няма да им позволим да отидат и да погинат". Заяви, че благодарение на мерките България се справя добре, има най-малко заразени и починали и е давана за пример по света. Обяви още, че вероятно ще има санкции за хора, които минават през КПП-ата, твърдейки, че отиват на работа, но това не е така.

По думите на Борисов на съвестта на тези, които излизат от градовете без основателна причина, ще тежи, ако заразят близките си.

Поводът - данните на МВР, съобщени по-рано, че хора представят на полицаите на КПП-тата на влизане и излизане от областните градове лъжливи декларации, че отиват на работа, а някои от тях дори се водели безработни. 

 
В първото си изявление по темата за днес премиерът каза:

„Те (нарушителите - б.р.) не са избягали от мен и карантината, ще си заразят родителите. След това като стане да използват хладилните камери не за месо, а за съхранение на трупове, или площадките, на които се пързалят децата, да станат морги... Има закон, който го хванат, ще го накажат, но това ще е след дъжд качулка", заяви министър-председателят. 

И се обърна към представителите на медиите:

Не са ли ви интересни тия хора, да ги питате: "Вие измамници ли сте, к'ви сте?" От вашите пари вземат... Хем носят зараза, хем лъжат.

Във второто тонът бе втвърден след въпрос дали София може да бъде затворена по примера на Банско заради това, че е "огнище" на зараза и отговор, че ако ситуацията продължава да се развива - "каквото за другите, това и за столицата":

"Разпоредих на Младен Маринов по КПП-тата всяка една декларация да се проверява. Защото виждате колко хора се оказаха лъжци. Защото лъжат полицаите, че отиват на работа, а ходят да си вземат пари от бюрото по труда, от нашите пари, вашите пари. Други въобще не се водят на работа. (...) Но това е правилното решение - щом си лъжец, няма да вземаш пари от на хората и да отиваш да ги заразяваш. Тези, които си мислят, че са излъгали полицията - в момента и полицаите, и прокурорите работят по декларациите. Така че после да няма да излизат пред вас и да казват: "Няма какво да ям." Няма какво да ядеш, защото лъжеш. Недейте лъжете, недейте обрича на гибел тези, които са дисциплинирани."

Въпрос по обявената, изглежда, мярка срещу безработните нарушители на мерките, минали през КПП-тата, не последва, но впечатлението е, че властта ще търси вариант такива хора да не получават обезщетение за безработица, ако са регистрирани за такова. Как би станало това - чисто законово - вероятно предстои да видим. 

Тъй като Борисов говори и за това, че по света има дефицит от чували за трупове, вече идвали такива поръчки и това ставало нов фокус на бизнес, бе попитан дали с думите си не насажда страх. Отговорът:

"С кое насаждаме страх - че говорим за чували за трупове ли? А вие защо показвате какво става в Ню Йорк, по света? Да се казва истината насаждане на страх ли е? Вие показвате картина, аз с думи обяснявам. Значи сме еднакво виновни, добре ли е така", влезе в диалог с питащата го Борисов, който преди това благодари на медиите, че "на всяка минута показвате надпис "останете си вкъщи" и "показвате хилядите трупове във Франция, в САЩ, в Италия и къде ли не." 

Това, че в момента имаме малко (случаи и починали - б.р.) и сме най-добре, не означава... Моите опасения са, че след отпускане по празниците и това, което вие констатирате (че има повече трафик - б.р.), после ще имаме бум. И ще ни е яд после, и ще накажем тези, които спазват мерките, това не е тарикатлък..., продължи премиерът.

Борисов каза още, че като "отпуснахме малко по пазарите, по Цветница - и ето – по 45-46 заразени на ден. Преди бяха по 9." (Днес за първи път от Националния оперативен щаб обявиха, че са потвърдени над 40 нови случая на вируса за 24 часа и ген. Венцислав Мутафчийски също заяви, че своеобразният рекорд имал връзка с разходките през миналата седмица - б.р.)

Попитан за студентите, които ще искат да отидат да учат в чужбина (от новата учебна година - б.р.) и обмисля ли се вариант как да им се помогне, министър-председателят обяви:

"Ама, госпожо, къде да отидат? В Лондон ли? Колко хиляди са починалите? Не, няма да има такива. Спрях полетите за Лондон. Защото там е огнище. Няма да заразим Варна, София, другите градове. Да, непопулярни мерки са, да, пораждат омраза, не само неодобрение и който политик ги изрече - само губи. Ние сме като лекарите - диагнозата е тежка, смъртоносна и режем и правим най-доброто по света - стойте си вкъщи. Лекарство няма. Ваксина няма. (...)

Няма да ги пуснем да отидат и да погинат."

Попитан защо той самият не си стои вкъщи, както повеляват мерките, Борисов заяви: 

"Аз искам да давам стимул на работещите. Виждате сутрин разни артисти в лошия смисъл на думата и казват, че нищо не работело. Затова го правя, спазваме мерките за безопасност."

Борисов призова опонентите си да не дават повече действията в други държави за пример, защото само ги проклинали. "Дадоха Сингапур за пример, то ги разсипа 2-3 дена", заяви той, изчислявайки, че в азиатската страна има ръст на установените случаи. Припомни и как била давана за пример Русия, но там президентът Путин пуснал вчера армията, а "на всеки телефонът е вързан за службите".

"Кое от всичко ние не сме направили с добро, с умоляване, кое – целта ни е да ви опазим живи...", попита и констатира отново Борисов.

Той пак упрекна онези (не ги назова), които говорят за т.нар. стаден имунитет и "стени от имунизирани", ако повече хора преминат през вируса:

"Светът доказа, че няма имунитет!", отсече Борисов.

(Към момента Световната здравна организация казва, че няма отговор на въпроса дали след преболедуване от коронавирус е възможно повторно заразяване. Очакванията са човек, който има пълен имунен отговор с установяване на антитела, да има защита - но не се знае за какъв период от време става въпрос - б.р.)

На въпрос за икономическите мерки - придружен с пример от Великобритания, Борисов видимо се ядоса: 

"Англия не ми я давайте за пример. Затворихме полетите, защото носят зараза. Това направиха колегите в Англия, аз щях да съм в болница и под карантина, ако правехме като тях. Но им пожелавам да се възстановят."

В края и на двете си изявления по темата Бойко Борисов каза, че в България единствени в света не сме си затворили църквите.

"Дано има добър знак от това."

"Както казваше един покоен коментатор: Дано Господ е българин."
 

"PCR тестовете са предостатъчни в момента. Ако всяка държава приложи масови тестове, ще са необходими над 7 млрд. теста - коя икономика ще издържи", каза още той. Светът доказа, че няма имунитет.