"Като има имуноглобулин G (IgG), значи аз съм изкарал вируса - това е общото мнение -  и вече нищо не ме лови. Да , обаче това не е доказано. Това не е доказано. За всички други вируси е доказано или поне за повечето от тях, но за този вирус е рано да се каже. Напротив, има достатъчно публикации, които разколебават тази теория, че - видите ли - изработваме една армия, която е недостижима за коронавирус."

Това обяви във вторник сутрин на редовния си брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Според него това бил големият проблем, голямото неразбиране в случая, когато става дума за тестването. Думите му на мнозина прозвучаха и като опит за размахване на ново плашило.

Осигурява ли наличието на антитела след заразяване и изчистването на коронавируса имунитет и колко траен е той. Възможно ли е повторното заразяване при хора, които вече са дали отрицателни проби, с каква честота.

Всъщност към момента учените нямат категоричен отговор. Оформена позиция няма и Световната здравна организация.

Позицията на СЗО

"Нямаме отговор на това. Това не е известно." Това каза д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата на СЗО за спешни ситуации, в понеделник, по време на пресконференция на организацията в Женева, на въпрос за възстановяването и след това повторното заразяване.

"Това, което се очаква, е човек, който има пълен имунен отговор с установяване на антитела, да има защита - но не знаем за какъв период от време става въпрос", допълни той.

По думите на д-р Райън "очакваме това да е разумен период на защита, но е трудно да се каже, когато става дума за нов вирус".

Към момента над 300 хил. души по цял свят вече са оздравели, заразените са над 2 млн. души. От СЗО обаче подчертават, че се нуждат от още данни от възстановени пациенти, за да се формира по-категоричен отговор по въпроса за антителата, дали това означава формиране на имунитет и за колко време.

Д-р Мария ван Керкхове, водещият учен на СЗО по въпросите за COVID-19, говори за изследване - с предварителни изводи, на 175 пациенти в Шанхай. При някои от тях не се открива формиране на антитела, при други отговорът с антитела е много висок. 

"Отделен въпрос е дали пациентите, които имат силен отговор с формирането на антитела, могат отново да се заразят", добави тя.

Д-р Ван Керкхове отбеляза, че данните, с които разполага СЗО, са ограничени. Не е ясно какъв ще е отговорът при хора с леки симптоми, с тежки или в критично състояние. 

"Трябва по-добре да разберем как изглежда този отговор с формирането на антителата по отношение на имунитета", каза още тя.

"Има много причини да наблюдаваме понякога реактивация на инфекция - или със същия инфекциозен агент или с друг", допълни и темата д-р Райън. "Има много случаи при активни инфекции, при които някои хора не изчистват вируса изцяло от организма си. При някои пациенти може да се изчисти основната инфекция, но да се развие вторична бактериална инфекция."

Какво означава реално формирането на антитела

Все още не е ясно какво формирането на антитела означава реално най-малкото защото имунитетът се изгражда в континиум, посочват учени. Някои патогени като вируса на варицела-зостер предизвикват почти универсална дългосрочна съпротива на организма. Инфекцията с Clostridium tetani, бактерията, която причинява тетанус, от друга страна, не предлага такава дълга защита и затова се налагат реваксинации (а и когато попаднете в болница с открита рана от ръждив пирон, ухапване от куче и т.н., ако скоро не сте имали реваксинация, веднага получавате инжекция срещу тетанус). Хора, заразени с ХИВ, често имат много антитела, но това няма отношение към превенцията или изчистването на заразата.

В тази ранна фаза на познаване на новия коронавирус не е ясно къде се намира COVID-19 в имунния сектор. Въпреки че някои хора със SARS-CoV-2 изглежда, че създават антитела, "ние просто не знаем какво означава да си ефективно защитен от тази инфекция", обяснява Доун Баудиш, професор по патология и молекулярна медицина в Университета "Макмастър" в Онтарио, пред Scientific American. 

Изследователите полагат усилия да отговорят на два въпроса: Колко дълго се запазват антителата на SARS-CoV-2? Защитават ли те от ново заразяване?

Иминунитетът за сезонните коронавируси (като тези, които причиняват добре познатите настинки) започва да намалява няколко седмици след инфекцията. И в рамките на година някои хора отново са податливи да се заразят. Подобно наблюдение е притеснително в контекста на факта, че според учените трудно ще имаме ваксина за COVID-19 по-рано от 18 месеца. Но изучаването на SARS-CoV - вируса, който причинява SARS, който има голямо генетично сходство със  SARS-CoV-2 - е по-интересно. Тестовете за антитела показват, че имунитетът на SARS-CoV е върхов четири месеца и предлага защита между две и три години. Прийти Малани, професор по медицина в Университета на Мичиган, казва пред JAMA, че този период дава достатъчно време да се мисли за ваксина и терапия за COVID-19.

Дори и антителата да се задържат достатъчно дълго в организма, не е сигурно дали те ще осигурят защита при бъдеща инфекция. Това, от което се нуждаем, казва Баудиш, са неутрализиращи вируса антитела. Това са протеини, които намаляват или спират инфекцията, като се свързват с тази част от вируса, която се закача или отключва клетките гостоприемници. Те лесно се откриват и е много по-благоприятно да се създаде ваксина на тяхната база, отколкото с алтернативата - Т клетките на имунната система. Антителата, които не могат да неутрализират вируса, разпознават част от патогена, но не се свързват ефективно и така не осигуряват ефективна защита от клетките натрапници.

"Ако хората естествено произвеждат неутрализиращи антитела срещу SARS-CoV-2, тогава единственото, което трябва да разберем, е как те се свързват с вируса и да се насочим към тази малка част протеин и това ще е нашият магически куршум", каза Баудиш. За SARS-CoV-2 тази мишена вероятно е т.нар. рецепторносвързана област на гликопротеин - протеин, който се закача към захарта, която вирусът използва, за да влезе в клетките. Но това може да е проблем, защото имунната система при човека не е много добра в произвеждането на антитела срещу наситени със захар субстанции..

Вчера дойде съобщение, че изследователи от Южна Корея са успели да идентифицират 38 антитела, способни да неутрализират новия коронавирус, предаде ТАСС. Агенцията цитира разработка на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията към здравното министерство на страната. Положителните свойства на тези антитела могат да бъдат използвани при лечението на COVID-19. Изследванията са се провели в лабораторията на Министерството на здравеопазването на Южна Корея. По време на разработката от кръвта на пациенти с коронавирус били отделени антитела, които могат да бъдат използвани за лечение на заразените и за обезвреждането на вируса.

"Всички получени образци, и най-вече 14 от тях, притежават силни обезвреждащи свойства спрямо коронавируса", подчертават учените. В най-близко време ще бъдат проведени задълбочени тестове, в това число и с лабораторни животни, за потвърждаването на положителния ефект на изолираните антитела.

Така или иначе изследванията за реалния имунитет на SARS-CoV-2  са в съвсем начална фаза и остават много неясноти.