Така наречения газопровод "Балкански поток" за четвърти път от птичи поглед "показа на хората" премиерът Бойко Борисов с пореден полет с хеликоптер. Събитието се предаваше на части на живо във фейсбук. 

"Оттук, докъдето камерите ви виждат, е все така - на стотици километри са положени вече тръбите, виждате траншеите, работи се на пълни обороти. Въпреки карантината успяваме работниците от чужбина да доведем, стоят по 14 дни под карантина, тестваме, бригада след бригада. 

Тръбите за над 300 км са доставени, на много места вече сме ги заровили. Около 1 млн. лева сме платили обезщетения на земеделците досега, които не могат да работят, до 5 млн. лв. вероятно ще стигнат тези обезщетения.

Открити за археологически находки (...), единия римски виадукт, който е открит, го заобикаляме, че да може и хората да си го гледат след време", заяви в края на обиколката пред медиите министър-председателят.  

Попитан дали очаква забавяне на строежа на газопровода, който нарича "Балкански поток", заради извънредното положение и мерките против коронавирус, премиерът каза: "Сметнете - по 14 дни стоят, без да работят, бригадите под карантина, това е забавяне, но за мене най-важно е да се работи, това са и данъци, и осигуровки, че да може да даваме и на тези, които не могат да работят (т.нар. Балкански поток е всъщност разширение на газопреносната ни мрежа, което да свърже "Турски поток" от границата с южната ни съседка с продължението му на сръбска територия към Унгария, или т.нар. втора тръба на "Турски поток" - б.р.).

Преди това по време на полета над трасето Борисов хем напътстваше "оператора" какво да снима, че да го видят хората, хем указваше на пилота на хеликоптера къде да кара. Повтаряше как преди месец гражданите са видели как се копае (предишният полет бе в началото на март - б.р.), сега виждат траншеите и как на места хумусът е върнат и няма 1 кв. см необработен от земеделците.

"Стотици километри подреден газопровод...

Навсякъде машините ни по полето и прекрасната ни земя, как е обработено всичко. 

Ето ги тракторите, само ето тука да 10. Ето, тези пръскат... 

Като нарисувано от художник е!" - разказваше видяното отвисоко и сочеше Борисов. 

И обеща след Великден да навести и строежа на т.нар. гръцка газова връзка (проект, приоритетен за западните ни партньори, за разлика от посетения днес, по който се работи от повече от 10 години, но през 2019 г. най-после тръгна - б.р.).

Борисов разгледа заедно с шефа на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов и строително–монтажните работи на бъдещата площадка на компресорна станция „Расово“ по трасето на газопровода.

Строеж на бъдещата компресорна станция "Расово". Снимка Министерски съвет

В момента приключват грубият строеж и полагането на инсталациите на сградите, които ще има там, изпълняват се фундаментите под газотурбокомпресорните агрегати. Предстои да се изгради и втората компресорна станция от трасето на „Балкански поток“ – „Нова Провадия“. Вече не от птичи поглед, а от задната седалка на премиерския джип, Борисов и шефът на "Булгартрансгаз" разглеждаха и положените вече и заварени тръби, срещнаха се и с работници по пътя. 

Това бе четвъртият полет на Бойко Борисов над трасето на газопровода. Предишните бяха през октомври, януари и март. В един от случаите Борисов обеща да прати снимки от строителството на президента на Русия Владимир Путин, който преди това бе упрекнал България, че се бави със строителството на своята част от трасето на "Турски поток". След това българският министър-председател бе в Истанбул за откриването на първата тръба от проекта, свързваща Русия и Турция, като освен Путин и домакина Реджеп Ердоган там бе и сръбският държавен глава Александър Вучич.