Еврокомисията одобри схема в България за субсидиране на заплатите на стойност 1,5 милиарда лева (близо 770 милиона евро), съобщиха от централата на ЕК.

Целта на схемата е запазване на заетостта в секторите, които са най-силно засегнати от мерките за изолация, въведени поради пандемията от коронавируса. Одобрението е съгласно Временната рамка за държавната помощ, приета от Брюксел на 19 март 2020 г. и разширена на 3 април.

"Българската схема, която одобрихме, ще помогне на хиляди работници да запазят работните си места, а на предприятията - да възобновят дейността си веднага щом обстоятелствата го позволят."

Така коментира решението изпълнителният зам.-председател на ЕК Маргрете Вестагер, отговаряща за политиката в сферата на конкуренцията.

Какво представлява схемата

България уведоми ЕК за схема за помощ под формата на субсидии за заплатите. Тя ще позволи на българските органи да финансират 60 на сто от разходите за заплати (включително социалноосигурителните вноски, плащани от работодателите) на предприятията, които иначе ще съкратят своя персонал. Мярката е ограничена до предприятията с дейност в най-силно засегнатите сектори като търговията на дребно, туризма, пътническия транспорт, културата, спортните дейности, дейностите за развлечение и отдих и др.

Комисията установи, че схемата отговаря на Временната рамка.

• Тя ще компенсира разходите за заплати на предприятията с дейност в сектори, особено засегнати от коронавируса, при условие че те се ангажират да запазят на постоянна работа персонала, който без помощта е щял да бъде съкратен;

• Интензитетът на помощта е съобразен с максималните 80 на сто, разрешени от Временната рамка;

• Схемата спазва максималната продължителност от 12 месеца.

Брюксел стигна до заключението, че тази мярка е необходима, целесъобразна и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка на ЕС.

Постановлението се разширява

Междувременно кабинетът прие днес промените в постановлението, което описва кой, по какъв ред и как може да се възползва от помощта. Новото е, че в обхвата на разпоредбите се включват частните детски градини, както и инструктурите за шофьорските курсове. 

В постановлението, което още не е публикувано официално, пише, че според новите разпоредби размерът на компенсациите ще бъде 60 на сто от осигурителния доход за януари 2020 г. и от дължимите осигурителни вноски на работодателя на всеки работник или служител, за който е приложен режимът за преустановяване на работа или е установено непълно работно време. Това е и сериозната промяна от първия текст, който предполагаше, че осигуровките ще останат за сметка на работодателя. 

В случаите на преустановяване на работа работодателите, получили компенсации, следва да изплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата и дължимите осигурителни вноски за съответния месец. 

При непълно работно време работодателят изплаща пълния размер на трудовото възнаграждение, определено като за работа при пълно работно време, и дължимите осигурителни вноски за съответния месец.

На практика това означава, че държавната помощ ще се изпраща на работодателите, които от своя страна ще подават парите към своите работници. От всичко обаче става ясно, че властта не се е съобразила с искането на бизнеса мярката да важи и за напълно работещи бизнеси. В момента тя се ограничава до такива, които са затворили напълно, затворили са част от бизнеса, някои от служителите са минали на непълно работно време или са в неплатен отпуск.