Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Правителството, синдикати и работодатели се споразумяха за реда и условията, по които ще се изплащат държавните помощи по мярката в подкрепа на работниците, станала известна като 60/40. Новите мерки, които кабинетът обещава от известно време обаче - все още не са ясни. 

Този извод може да бъде направен след приключването на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество или т.нар. "тристранка".

В официалното съобщение за срещата от Министерски съвет обясняват, че "в случаите на преустановяване на работа, работодателите, получили компенсации, следва да изплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата и дължимите осигурителни вноски за съответния месец."

"Когато става дума не за прекъсване на работата, а за преминаване на непълно работно време пък - работодателят изплаща "пълния размер на трудовото възнаграждение, определено като за работа при пълно работно време, и дължимите осигурителни вноски за съответния месец."

Социалните партньори са подкрепили постановлението, с изключение на Асоциацията на индустриалния капитал в България. От АИКБ смятат, че решението продължава да е сгрешено в своята филосифия и че не е нормално да се плащат пълни заплати на работници, които реално не работят. 

В съобщението се казва още, че участниците в тристранката са обсъдили мерки за излизане от кризата. Въпреки това те не са съобщение от пресцентъра на министерството. Вероятно става дума най-вече за сектор "Туризъм", който е в практически "нокдаун", след като ресторанти и хотели не работят. 

Обсъдено и одобрено от синдикатите е актуализирането на ставката за нощен труд, спрямо растежа на минималната работна заплата. Работодателите обаче, очаквано, не подкрепят обвързването, но подкрепят готвеното увеличение на минималната сума от 1 лв. за всеки час положен нощен труд. Припомняме, че бизнесът по принцип не подкрепя административното увеличение на минималната работна заплата. 

На днешното заседание вероятно е обсъждано и прекратяването  на задължението за заплащане на такса ""битови отпадъци" и данък сгради за затворени обекти и предприятия за периода, за който те са прекратили дейността си".

Все още се чака кабинетът да представи новите си мерки в подкрепа на бизнеса. Преди време Томислав Дончев обеща, че се мисли за някакъв вид грантови безвъдмездни плащания към най-закъсалите малки фирми, но такова официално още не е асонсирано. 

На проведеното заседание, Националния съвет за тристранно сътрудничество избра Пламен Димитров, президент на КНСБ, и Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, за ротационни заместник- председатели на НСТС, съответно от организациите на работниците и служителите и на работодателите, за срок от една година, считано от днес, 13 април 2020 г.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.